Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Länderna som kränker Sveriges territorium

Foto: All Over Press

Svenskt territorium har kränkts 42 gånger de senaste fem åren, visar en unik sammanställning som försvarsdepartementet gjort på DN:s begäran.

I topp ligger stormakterna USA och Ryssland, följt av flera Nato-grannar.

Uppgifterna bygger på Försvarsmaktens rapporter till regeringen om kränkningar av svenskt luft- och sjöterritorium. Dessa uppgifter har hittills varit hemliga.

Från den 1 oktober i år gäller däremot nya rutiner för både Försvarsmakten och regeringskansliet där snabbhet och öppenhet ska gälla.

– Vi ska ha ökad öppenhet så att människor får reda på vad som händer och sker. Detta är väldigt viktigt mot bakgrund av den ökade övningsverksamheten i Östersjöområdet och vårt närområde, sade försvarsminister Peter Hultqvist i DN den 16 september.

Antalet kränkningar har ökat från tre 2011 till tolv 2014, ubåtskränkningen i Stockholms skärgård 2014 oräknad. Hittills i år har Sverige kränkts elva gånger.

Det är en annan typ av beteende från rysk sida

Nye överbefälhavaren Micael Bydén säger att Ryssland ”i mångt och mycket” driver på utvecklingen i vårt närområde.

– Ryssland har högre övningsverksamhet, mer komplexa övningsscenarier, de flyger oftare och seglar mer med sina fartyg. Vi justerar vår beredskap över tiden. Vi utnyttjar våra jaktplan, våra sensorer och plattformar 50 procent mer jämfört med för några år sedan, ­säger ÖB till DN.

Ryssland är också den makt som många svenskar förknippar med kränkningar. Men de flesta omtalade incidenterna med ryskt militärflyg har skett i internationellt luftrum. En kränkning inträffar först när en främmande stat tar sig in på svenskt territorium utan tillstånd.

Något överraskande visar det sig att USA är det land som kränkt Sverige mest under femårsperioden: sju gånger mot Rysslands sex. Huvud­delen av våra grannländer är i dag med i Nato som efter Rysslands ­annektering av Krim utökat sin baltiska incidentberedskap där olika allierade löser av varandra. Tolv av 16 kränkande länder är Nato­länder.

Klicka här för grafik

Så här ser listan ut:

USA, sju kränkningar: Mest uppmärksammat är det signalspaningsplan (Boeing RC-135 Rivet Joint) som den 18 juli 2014 flög över Gotland och öster om Öland. Det amerikanska planet spanade i internationellt luftrum men förföljdes av ryskt jaktflyg och begärde tillstånd att flyga in över Sverige. USA-planet fick nej men fullföljde ändå sin undan­manöver.

Vid två tillfällen har amerikansk militär använt civila plan. Det strider mot regeln att kommersiella flygplan som används av en stat behöver tillstånd för att passera svenskt luftrum. USA har därefter försökt reda ut vad som gäller med svenska utrikesdepartementet (UD).

Ryssland, sex kränkningar: ”Den allvarligaste flygkränkningen från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister”, sade Carl Bildt (M) den 17 september 2014 sedan två ryska attackplan (Su-24) samma dag kränkt luftrummet ­söder om Öland. En likartad anflygning med Su-24-plan skedde söder om Karlskrona den 14 juni 2013. I bägge fallen lyfte svenska Gripenplan mot inkräktarna.

– Det är en annan typ av beteende från rysk sida, säger en UD-tjänsteman till DN.

Ryska flygplan flyger oftare rakt mot Sverige och svänger undan i sista stund, eller också manövrerar de nära svenska gränsen. Till skillnad från andra länder medger Ryssland inte kränkningar.

Tyskland, sex kränkningar: Två av kränkningarna (2011 och 2014) har inträffat när tyskarna deltagit i Natos baltiska incidentberedskap.

Norge, fem kränkningar: Svenska och norska försvar övar ofta över landgränsen. Men när den gemensamma flygövningen ACE 2015 avslutades den 4 juni i år fortsatte norska plan att flyga in över Sverige under fyra dygn utan tillstånd.

Monaco tre kränkningar: Världens näst minsta stat, utan egen militär, har kränkt Sverige hela tre gånger i år. Orsaken är att Monacos statschef och furste Albert II har rest ombord. Men när en statschef, som inte är inbjuden hit, passerar svenskt luftrum krävs det tillstånd.

Nederländerna, två kränkningar: Dessa inträffade i september 2013 när holländska jaktplan (F-16) för första gången på nio år ingick i Natos baltiska incidentberedskap.

Belgien två kränkningar: Inträffade i januari 2015 då landet deltog i Natos baltiska incidentberedskap.

Polen, två kränkningar: En fartygs- och en flygkränkning.

Qatar, två kränkningar.

Albanien, Bahrain, Danmark, Estland, Frankrike, Portugal samt Turkiet: samtliga en kränkning

– Vi har inte sett något mönster i kränkningarna utan det är en ­variation av olika händelser och länder. Det är ofta missuppfattningar, man tror sig ha ett tillstånd men det råkar inte gälla då. Eller så är det ren felhantering; man tror sig vara på ett ställe men är någon annanstans, säger ÖB Micael Bydén och medger:

– Vi kränker också gränser emellanåt och jag har under min tid som flygvapenchef ringt några samtal, knappt en handfull, där vi har ställt till det med våra grannländer.

Däremot är Micael Bydén kritisk till hur Ryssland flyger utan transpondrar, vilket gör att planen inte syns för den civila trafikledningen. Två gånger har passagerarplan ­söder om Sverige varit nära att kollidera med ryska signalspaningsplan. Dessutom har Ryssland flugit ”provocerande nära” svenska plan. Enligt de nya rutinerna ska sådana anmärkningsvärda incidenter rapporteras öppet.

– Det finns både en nyfikenhet och intresse och det är klart att vi ska gå ut och berätta om sådana händelser, säger Micael Bydén.

Fakta. Kränkningar

En kränkning inträffar om främmande stat med militär personal, statsfartyg, undervattensfarkost eller statsluftfartyg (flygplan, helkopter) tar sig in på svenskt ­territorium utan tillstånd. Vad som gäller regleras i Tillträdesförordningen (1992:118).

Vid kränkningar av Sverige kontaktar UD alltid främmande makts ambassad och påtalar överträdelsen som styrks med skriftlig dokumentation. Mötet sker vanligen helt odramatiskt på tjänstemannanivå.

Källa: Försvarsdepartementet, UD

Mer om kränkningar

• Alla kränkningar ska redovisas öppet
Antalet kränkningar av svenskt territorium ökar. Hittills har intrången hållits hemliga, men nu vill regeringen öka öppenheten och peka ut inkräktarna. Försvaret ska dessutom informera om incidenter bara några timmar efter att de inträffat.

• Mikael Holmström: Cirkeln sluts efter 40 år
Vad svenska folket får reda på om kränkningar mot Sverige har växlat. Från öppenhet till ett hemlighetsmakeri där rapporterande medier anmäldes till Säpo.

• Krav på fast luftvärn på Gotland efter rysk flygning
Svenskt stridsflyg kommenderades på lördagen upp öster om Gotland för att följa två ryska bombplan av modellen Tupolev TU-22. ”Aggressivt övande från rysk sida”, säger Jonas Sjöstedt (V), medan Jan Björklund (FP) menar att det nu behövs fast luftvärn på Gotland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.