Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/landstingen-saknar-kompetens-for-nyanlandas-psykiatriska-vard/

SVERIGE

Landstingen saknar kompetens för nyanländas psykiatriska vård

Manuel Fernandez driver Mottagningen för transkulturell psykiatri i Uppsala sedan 30 år tillbaka och anordnar bland annat ”stresskola” på vårdcentraler för nyanlända. Där får de information om psykisk hälsa och kan delta i gruppsamtal.
Foto: Magnus Hallgren

Situationen för nyanlända flyktingar som behöver psykiatrisk vård är alarmerande, varnar psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på Sveriges Kommuner och landsting, SKL.

Vissa landsting saknar specialistkompetens att ta hand om traumatiserade människor som upplevt krig.

”Det är som ett lotteri vem som får rätt vård i dag.”

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.