Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lång historia av våld och registrering

På morgonen den 31 maj 1943 gick poliser samtidigt in i romska tältläger över hela Sverige. ”Zigenarinventeringen” syftade till att registrera alla Sveriges romer. I sin bok om människorättsaktivisten Katarina Taikon skriver författaren Lawen Mohtadi:

”Det är Socialstyrelsen som vill veta hur många romerna är, var de bor och hur deras familjeband ser ut. Varje person får fylla i ett formulär där man uppger namn, personnummer, trosbekännelse och huruvida ens föräldrar är romer eller inte. Personer av ’blandras’ ska också redovisas.”

Socialstyrelsen tipsade poliserna: Säg till romerna att syftet med registreringen inte är ont. Myndigheterna vill bara ha en bild av deras levnadsvillkor.

Samtidigt var nazisternas folkmord på romer och judar i full gång. Lawen Mohtadi sätter ”Zigenarinventeringen” i sin historiska kontext:

”Mitt under brinnande världskrig, när tusentals och åter tusentals romer skickas till nazisternas för­intelseläger runt om i Europa, blir romer i Sverige uppsökta av uniformerad personal och tvingade att uppge sin och sina föräldrars etniska tillhörighet och en rad andra personliga och intima uppgifter.”

Totalt fick svensk polis in 453 formulär den dagen.

I Tyskland och Österrike började man på 1920-talet registrera romer i Zigenarlistor (Zigeunerlisten). När nazisterna kom till makten 1933 intensifierades förföljelsen.

För nazisterna var romerna, liksom judarna, en mindervärdig ras som skulle utrotas. Minst en halv miljon romer mördades under nazitiden.

I dagens Tyskland är det sedan länge etablerat att nazisternas folkmord även innefattade romer – men i många andra länder är det fortfarande relativt okänt.

Under 2000-talet har förföljelsen av romer intensifierats i stora delar av Europa. I många länder finns en öppen rasism, som visar sig i diskriminering, förföljelser och ibland rena pogromer.

Italiens förre ledare Silvio Berlusconi kallade romer för ”ondskans armé” och krävde att de skulle registreras. Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy har rivit romska läger och kört ut romer ur landet.

2000-talets förföljelse är en fortsättning av många års jakt på romer – även i Sverige.

1637 utfärdades ”Placat om Tatrarnes fördrifvande av landet”. Romska män skulle hängas, kvinnor och barn jagas ut. Trots de grymma lagarna lyckades en del romer hålla sig kvar i landet.

Först 1959 fick romerna rätt till bostad och skolgång.

Mellan 1914 och 1954 förbjöd Sverige all romsk invandring. Under denna period sjösattes ett nationellt tvångssteriliseringsprojekt för att ”sanera den svenska folkstammen”. Romer och resande hörde till de icke önskvärda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.