Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lång och dyr omställning att ta bort riktnummer

Grafik: Stefan Rothmaier
Begreppet ”nollåtta” kan bli ett minne blott. Nästa år fattas beslut om att de geografiska riktnummerområdena försvinner.

Men det är en dyrbar historia. När samma sak utreddes för tio år sedan hamnade slut­notan på 9,4 miljarder kronor.

Liksom när länsbokstaven på bilarnas registreringsskyltar togs bort, står det svenska telefonisystemet inför stora förändringar. Då invände många mot att man inte längre kunde se från vilken del av landet medtrafikanterna var med de nya ortsanonyma skyltarna.

Att bli skälld för nollåtta eller omvänt tro att man är förmer än andra bara för att man har ett riktnummer från huvudstaden, blir inte längre möjligt när en ny nummerplan införs.

Den snabba utvecklingen av mobiltelefonin har fått Post- och telestyrelsen, PTS, att i samråd med aktörerna på marknaden se över vad som ska ske med den fasta telefonin. Ett led i framtidsutvecklingen är att slopa de geografiska riktnummerområdena.

– Dessa har spelat ut sin roll. Ut­ifrån remissvaren och diskussionen med aktörerna är det ett steg i rätt riktning att ta bort riktnumren. För abonnenten blir det mer flexibelt. Man är inte fast vid en viss terminal, säger Bo Martinsson på PTS som hållit i trådarna för den projektgrupp som utrett frågan.

Mobiltelefonin har på några år slukat marknaden för traditionell fast telefoni. I dag finns det tretton miljoner mobilabonnemang i landet. Det kan jämföras med de endast 2,5 miljoner privata fasta abonnemangen – vilket är närapå en halvering under den senaste tioårsperioden.

Utvecklingen har gått mycket snabbt och nu kommit till en punkt där PTS tvingats börja se över hur den framtida telefonin ska se ut. I en rapport – Behov av en framtidsinriktad telefonnummerplan – skissas på sex förändringsförslag.

Efter att ha fått in reaktionerna från operatörer och andra berörda organisationer och företag återstår två alternativ. Båda innebär att riktnummerområdena försvinner, men i det ena fallet ska du kunna urskilja mobilnumren från dem till fasta telefoner, i det andra inte.

– Utgångspunkten är att ta bort skillnaden mellan mobilnummer och ”fastnätsnummer”, säger Bo Martinsson.

Att göra denna förändring är ingen billig historia. Kostnaden utreds av en fristående konsultfirma som i veckan lämnar sin rapport. När en liknande utredning gjordes av PTS för tio år sedan hamnade notan på 9,4 miljarder kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar drygt 11 miljarder kronor.

Åtta miljarder av dessa uppskattades företag och organisationer få stå för. Operatörernas gemensamma kostnad beräknades till 1,3 miljarder. Resten – uppemot 100 miljoner kronor – behövdes enligt bedömningen för en informationskampanj till allmänheten.

Vad det skulle kosta i dag vågar inte Bo Martinsson gissa.

– Att det handlar om många miljoner står klart. Därför är planen att inte forcera fram en förändring utan att det får ta den tid som behövs för att operatörer och andra ska hinna anpassa sig successivt, säger Bo Martinsson.

En praktisk konsekvens av att riktnumren försvinner blir att vi måste slå hela telefonnumret, precis som på vanliga mobiltelefoner. Nuvarande nummer blir kvar, men nya abonnemang kommer att sakna geografisk anknytning.

Bo Martinsson räknar med att ett principbeslut kan fattas nästa år och att det sedan kan ta uppemot fem år att genomföra reformen.

– Många av de mindre aktörerna ser gärna att det ska gå snabbare, säger han.

– De stora vill nog att det ska gå långsammare eftersom de har större kostnader för att genomföra detta. Men intrycket är att alla aktörerna tycker att det finns en poäng med att införa förändringen.

Siffernamn som får det svårt

08. Benämning på den som bor i Stockholmsområdet.

18 minuter. En gratistidning i Uppsala.

Café 018. Ett kafé i Uppsala.

Nolltretton. Nöjestidning i Linköping.

Nollelva. Nöjestidning i Norrköping.

Så fungerar numren i dag

010: Stora företag och myndigheter.
011-019: Riktnummer till Östergötland, Södermanland, Örebro-Kumla och Uppland förutom Stockholm.
020, 0200: Gratissamtal.
021-0297: Östra Västmanland, Dalarna, Gästrikland, Norduppland, södra Hälsingland.
03: Halland utom Laholm, södra Bohuslän, västra Västergötland, västra Småland.
04: Skåne, östra Småland, Öland, Gotland, Sydhalland.
05: Östra Västergötland, norra Bohuslän, Dalsland, Värmland, Närke utom Örebro-Kumla, västra Västmanland, sydvästligaste Dalarna.
06: Medelpad, Ångermanland, Jämtland, norra Hälsingland, Härjedalen.
070, 072, 073, 076: Mobiltelefoni.
074: Personsökning.
075: Personliga nummertjänster.
077: Tjänster med delad kostnad.
078: Teleoperatörernas egna tjänster.
08: Stockholm.
090-0981: Västerbotten, Norrbotten.
0900, 0939, 0944: Betalsamtal, exempelvis Melodifestivalen.
0969: Telefonautomater.
099: Massanrop.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.