Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lång väntan på insemination för ensamstående

Nedfrysning av obefruktade ägg är en av behandlingsmetoderna inom IVF.
Nedfrysning av obefruktade ägg är en av behandlingsmetoderna inom IVF. Foto: NORA LOREK/TT

Sedan 1 april förra året har ensamstående rätt till assisterad befruktning. Men köerna är långa och i de två största regionerna Stockholm och Västra Götaland har inte en enda ensamstående kvinna fått hjälp.

– Det blir bara längre och längre köer. Väntetiden ligger nu på 3–4 år, säger Ali Khatibi, chef för reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ensamstående kvinnor har sedan den 1 april 2016 enligt lag samma rätt till assisterad befruktning som par. Det innebär att landstingen ska erbjuda ensamstående kvinnor kostnadsfri insemination eller IVF-behandling med donerade spermier.

Men väntetiden för behandling är lång på flera håll i landet, visar DN:s granskning.

I Västra Götaland tog hälso- och sjukvårdsstyrelsen i juni 2016 beslut om att erbjuda assisterad befruktning för ensamstående kvinnor och i augusti öppnades kön. Sedan dess har kön växt i stadig takt och väntetiden ligger nu på 3–4 år för att få komma på ett första besök. Det innebär att ingen ensamstående kvinna ännu fått genomgå assisterad befruktning via landstinget, trots att lagen infördes för mer än 15 månader sedan.

– Vi vill gärna hjälpa alla våra patienter. Det känns inte bra, till och med tungt, när man berättar för patienterna att de behöver vänta så lång tid för att få vård, säger Ali Khatibi, chef för reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ali Khatibi förklarar att man bett regionpolitikerna att skjuta till extra resurser för att korta kön.

Men några pengar öronmärkta för donationsbehandling just för ensamstående har sjukvården inte fått.

– Det behövs extra resurser, detta är ingen enkel behandling. Exempelvis behöver kvinnan genomgå en psykosocial utredning och vi behöver rekrytera fler spermiedonatorer. Då behöver vi också fler kvalificerade medarbetare, säger Ali Khatibi.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen säger att politikerna är beredda att skjuta till mer resurser men att den långa kötiden inte bara gäller ensamstående kvinnor utan även par.

– Vi behöver öka kapaciteten totalt sett och vi ska återkomma med förslag efter sommaren, säger Jonas Andersson.

Hösten 2016 beslutade politikerna i Stockholm läns landsting att börja erbjuda ensamstående kvinnor assisterad befruktning från och med årsskiftet.

Det känns inte bra, till och med tungt, när man berättar för patienterna att de behöver vänta så lång tid för att få vård.

Men inte heller i Stockholm har någon ensamstående kvinna genomgått assisterad befruktning som finansierats av landstinget.

– Kötiden är ungefär 15–16 månader säger Ameli Norling, patientområdeschef för gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

Karolinska har inte fått några extra pengar för att ta hand om den nya patientgruppen. Men tanken är inte heller att universitetssjukhuset ensamt ska genomföra alla inseminationer som betalas av landstinget.

Vid årsskiftet infördes nämligen vårdval för assisterad befruktning. Ännu har dock ingen av de privata vårdgivarna ansökt och godkänts av landstinget för att få utföra insemination med donerade spermier.

– I praktiken är det alltså bara vi på Karolinska som kan behandla ensamstående kvinnor i dag.

När universitetssjukhuset i Skåne hösten 2016 började ta emot ensamstående kvinnor var intresset stort.

– Tidigare åkte många kvinnor till Danmark och bekostade inseminationen själva så när det blev möjligt att få detta betalt av landstinget sökte sig ett stort antal personer hit, säger Mona Bungum, områdeschef på reproduktionsmedicinskt centrum.

Till en början vägrade sjukhuset att ta emot ensamstående kvinnor eftersom de inte fick några extra resurser för de nya patienterna. Men politikerna tvingade sjukhuset att öppna kön för ensamstående och lovade samtidigt att skjuta till pengar.

Därmed kunde sjukhuset starta fler behandlingar.

– På så vis har vi kunnat beta av kön. Nu är kön för ensamstående lika lång som för par, det vill säga omkring tre månader.

Fakta.Detta ska landstingen erbjuda

Efter att lagen började gälla tog SKL beslut om nya riktlinjer för assisterad befruktning. SKL rekommenderar bland annat att:

Landstinget ersätter upp till sex inseminationer med donerade spermier eller upp till tre IVF-behandlingar med donerade spermier.

Kvinnan ska vara under 40 år, eventuellt kvarstående frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.

Den ensamstående kvinnan ska vara över 25 år.

Assisterad befruktning för ensamstående ska ingå i högkostnadsskyddet, precis som för par.

Om den ensamstående kvinnan redan är vårdnadshavare till ett barn erbjuds inte offentlig finansierad assisterad befruktning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.