Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/langa-fangelsestraff-for-dubbelmord-i-vivalla/

Sverige

Långa fängelsestraff för dubbelmord i Vivalla

Foto: Pavel Koubek/TT

Två män dömdes i dag till drygt 13 respektive drygt 15 års fängelse efter det brutala dubbelmord som skedde i stadsdelen Vivalla, Örebro i juli 2018. Ytterligare tre män dömdes till ungdomsvård och kortare fängelsestraff för inblandning i morden. En person frikänns från mord.

Ulrika By
Rätta artikel

Två unga män, som tillhörde var sitt gäng, mördades på kvällen den 3 juli i Vivalla, Örebro. En sedan många år av polisen känd gängkonflikt låg enligt kammaråklagare Krister Petersson bakom morden, som var brutala. Ett automatvapen, en pistol, en motorcykelhjälm och en sax användes som mordvapen.

Sju personer kom att åtalas för inblandning i morden. Av de fyra som åtalades för dödsmisshandeln döms nu två för mord, en för synnerligen grov misshandel och en för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. 

Den person som åtalades för själva dödsskjutningen, en 21-åring, frias dock från mordåtalet. Örebro tingsrätt anser inte att åklagaren uppfyllt beviskraven mot den personen.

Den man i 30-årsåldern som dömdes till 15 år och 10 månaders fängelse, återvände till Sverige 2013 efter att ha återvänt från IS-kontrollerat område. Exakt vad han gjorde där är inte klarlagt, men han var en av de första personer från Örebro som radikaliserades och reste ner till Syrien för att ansluta sig till IS. Mannen döms nu för mord, övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen.

Enligt vittnen ska 30-åringen upprepade gånger sagt ”döda honom, döda honom” innan han själv började hugga mot det då redan skottskadade och med en mc-hjälm misshandlade offret med en sax.

Övergreppet i rättssak består i att mannen hotade vittnen genom att göra klart för dem att om de inte höll tyst om vad de sett så skulle de dö. Vittnena blev omskakade, inte bara av vad de sett utan också av dödshotet. De tvingades flytta och har sedan dess levt på hemlig ort.

Den andre personen som nu befinns skyldig för mord är också i 30-årsåldern. Han döms till fängelse i 13 år och tio månader. En tredje, en 23-åring, döms för synnerligen grov misshandel till fängelse i 5 år och 10 månader. En då 15 år gammal pojke döms även han för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död till sluten ungdomsvård i 11 månader. En 30-åring döms för försök till grov misshandel till fängelse i tre månader och en 20-åring döms till ungdomsvård för misshandel, skyddande av brottsling och ringa narkotikabrott.

Orsaken till att de åtalade kommit att dömas för olika brott hänger ihop med vilka uppsåt de haft. De två som enligt rätten bevisligen hade uppsåt att döda döms för mord. När det gäller de två övriga har inte åklagaren kunnat visa att de avsåg att döda.

Enligt domen kom två personer till Vivalla på en stulen moped. Det är inte klarlagt exakt varför de kom, men väl på plats mötte en tredje person och skottlossning utbröt. Exakt vem som började skjuta är inte heller klarlagt. Den person som redan befann sig i Vivalla var beväpnad med ett automatvapen med vilket han avlossade minst 14 skott när han konfronterades av de två männen på moped. De avlossade i sin tur fem skott med en pistol.

De båda männen på mopeden skottskadades. Den ena i bröstet och den andre i benet. Den ena föll i hop på platsen, den andra tog trots sina skador upp jakten på det tilltänkta offret som flydde. 

Det tilltänkta offret blev upphunnen 200 meter längre bort. Där han sköts med ytterligare tre skott. Mannen avled av skadorna.

Den man som fallit ihop vid mopeden blev strax därpå brutalt misshandlad. Han blev beskjuten, han stampades på huvudet, blev slagen med en motorcykelhjälm och fick minst fem knivhugg mot huvud och överkropp.

Stora delar av det som hände filmades av personer som fanns på plats. Filmerna har utgjort den viktigaste bevisningen. Två av dem som döms har dock förnekat brott, men rätten finner dem överbevisade. Tingsrätten har också kommit fram till att de nu dömda agerat i samförstånd – vilket gör att de kan hållas ansvariga för att offret kom att dö.

Ett av motiven till morden kan vara ett mord som inträffade den 5 juli 2015 i Vivalla. Det mordet ledde till att det uppstod en konflikt mellan två olika grupperingar.

Kammaråklagare Krister Petersson anser att domen är förvånande:

– Tingrätten har gjort det väl enkelt för sig. Jag vidhåller att samtliga, utom möjligen 15-åringen, borde dömas för mord.

Åklagaren kommer att överklaga domen.