Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/langa-fangelsestraff-for-linateolyckan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Långa fängelsestraff för Linateolyckan

Fyra anställda vid Linateflygplatsen i Milano dömdes på fredagen till mellan sex och åtta års fängelse för olyckan med ett SAS-plan i oktober 2001, då 118 människor omkom, bland dem 23 svenskar.

Domarna var i linje med vad åklagarna hade yrkat på.

De fyra fälldes för grovt vållande till annans död samt för oaktsamhet. Samtliga har förklarat sig icke skyldiga. Bland de nu dömda finns Sandro Gualano, tidigare chef för Italiens flygledarbyrå Enav, och Vincenzo Fusco, chef för Linateflygplatsen.

Olyckan inträffade morgonen den 8 oktober 2001. SAS Boeing MD-87 skulle starta från Linateflygplatsen i Milano till Köpenhamn med linjenummer SK 686. Ombord fanns 104 passagerare och sex besättningsmedlemmar.

Ett tyskregistrerat Cessnaflygplan med fyra personer ombord skulle samtidigt taxa ut på bana R5, men hamnade i dimman på bana R6 vilken ledde dem in på startbanan där kollisionen inträffade.

Alla i flygplanen dog, liksom fyra personer som befann sig i den byggnad som SAS-planet rammade med hög fart efter kollisionen.

Den italienska haverikommissionen konstaterade att olyckan till stor del kan tillskrivas den mänskliga faktorn.

Enligt kommissionen saknade Linate erforderliga rutiner, procedurer och utrustning för att säkerställa att mänskliga misstag fångades upp för att förhindra olyckor.

Anette Forsman, ordförande i den skandinaviska anhörigföreningen, anser att domarna är hårda.

- Det ska de också vara. Domarna är bra, säger hon till TT.

- Det som de har gjort sig skyldiga till är oförlåtligt. Vi anhöriga känner att det är skönt att de straffas.

Att flygtrafikledaren Paolo Zacchetti, i tjänst den ödesdigra morgonen, dömdes till åtta års fängelse är Anette Forsman särskilt nöjd med.

- Han var ansvarig för flygledartornet och verksamheten där. Jag hoppas att domen mot honom talar om för andra med liknande viktiga arbetsuppgifter att de verkligen ska se till att sköta arbetet.

Den svenske advokaten Stephan Lindgren, verksam i Italien, har företrätt de skandinaviska klienterna i skadeståndsprocessen efter Linateolyckan.

- Jag tycker att det är bra straff. Alla vill att de ska dömas i första hand, pengarna är en annan sak.

- Det stora flertalet av klienterna har gjort upp med förlikningar i Italien. Men de som är kvar kommer givetvis att börja en skadeståndsprocess nu, säger han till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.