Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/langa-straff-for-black-axe-natverket-i-sverige-alla-utom-en-doms/

Sverige

Långa straff för knarknätverk i Sverige – gömda sedelförråd och avrättningsfilmer avslöjade

Totalt har tullen beslagtagit omkring 30 kilo kokain och heroin. Här ett antal heroinpåsar.
Totalt har tullen beslagtagit omkring 30 kilo kokain och heroin. Här ett antal heroinpåsar. Foto: Tullverket

På fredagen föll domarna mot de 15 som stått åtalade vid Göteborgs tingsrätt. Samtliga utom en döms till fängelsestraff på mellan 9,5 och 3,5 år.

Europeisk polis och svenska tullens arbete med Operation Sigma har gett en brutal inblick i omfattande narkotikaaffärer med koppling till ett nigerianskt nätverk.

Här finns bilder med tjocka buntar med sedlar i bilar, i väggar, under skrivbord. Här finns filmer i mobiltelefoner som visar tortyr och mord och spår av systematisk människohandel. 

Projekt Sigma är namnet på det rättsliga samarbete som tidigare lett till flera domar i Nederländerna, Österrike och Danmark och drygt två år efter att den svenska tullen deltog i det första mötet, som hölls i Köpenhamn 6 juli 2018, har alltså den svenska grenen nått till ett första avslut. 

Det var polisen i Österrike som tog initiativet till mötet för att diskutera den utredning de redan bedrev om narkotikasmuggling från Nederländerna till Österrike, Danmark och Sverige.

Svenskarna fick då veta att man fått tillstånd till avlyssning av det nigerianska nätverkets huvudman, bosatt i Nederländerna. Det hade bland annat givit information om tre telefonnummer i Sverige till mottagare av knarket. 

Fem dagar senare började tullkriminalen i Stockholm avlyssning av de svenska numren, och i september samma år greps flera av de inblandade. 

I en av de dömdas mobiltelefoner fanns detta foto, där hanhåller i en tjock sedelbunt.
I en av de dömdas mobiltelefoner fanns detta foto, där hanhåller i en tjock sedelbunt. Foto: Tullverket

Av de 15 personer som kammaråklagare Anna Svedin vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet åtalade är tre kvinnor. Sex av de 15 är medborgare i Nigeria, fyra i Gambia, en i Nederländerna, två i Litauen och två i Sverige.  Flera av de västafrikanerna har vistats i Sverige under en längre tid och levt under radarn för svenska myndigheter. 

Läs mer: ”Honey” och ”Sweetheart” – kärleksparet i centrum för historiskt knarkmål

Åtalet gällde smuggling av totalt 50 kilo heroin, 42 kilo kokain samt ytterligare 50 kilo av antingen heroin eller kokain. Omkring 30 kilo har beslagtagits. Värdet vid försäljning ”på gatan” har beräknats till mer än 110 miljoner kronor.

Efter en extremt lång rättegång meddelade Göteborgs tingsrätt på fredagen domarna. Alla tilltalade utom en döms till långa fängelsestraff.

Tingsrätten skriver att ”den man som åklagarna har pekat ut som tillhörande organisationens toppskikt döms för synnerligen grov narkotika­smuggling bestående i att han vid flera tillfällen och under lång tid tillverkade kapslar med heroin och kokain i Nederländerna och sedan såg till att dessa smugglades till Sverige.

Mannen har i förhör berättat att han fick leveranser av heroin och kokain till sin bostad i Amsterdam och han har även förklarat hur han närmare gick tillväga för att tillverka sväljarkapslar. Mannen visste att kapslarna skulle transporteras till Sverige, men har helt förnekat kännedom om att smugglingen var organiserad. Mannen döms mot sitt nekande till fängelse i åtta år.”

Även den man som tog emot narkotikan i Göteborg döms för synnerligen grov narkotikasmuggling och för synnerligen grovt narkotikabrott.

Mannen tog emot beställningar i Göteborg och vidarebefordrade dessa till mannen i Nederländerna. Han såg även till att partier med kapslar levererades vidare. Även mannens tidigare svägerska, som är svensk medborgare och fast boende i Göteborg, döms för sin inblandning. Kvinnan förvarade kapslar i sin lägenhet som hon sedan lämnade vidare till andra personer.

Åklagarna hade för den utpekade huvudmannen yrkat på 14 års fängelse. Nu blev det alltså åtta år. Därför är åklagarna inte helt nöjda och planerar att överklaga på några punkter.

– Vi anser att tingsrätten inte utnyttjat hela det spektrum som finns när det gäller längden på fängelsestraffen. Till exempel har den som även domstolen bedömer varit högst i hierarkin av de åtalade har fått ett lägre straff än en kurir. Det står i strid med hur Högsta domstolen anser att en persons ställning ska få genomslag, säger kammaråklagare Anna Svedin. 

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter att straffen har avtjänats, skriver tingsrätten i domen. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid. 

Totalt har 68 rättegångsdagar hållits. Enbart kostnaderna för försvarsadvokaterna är 27 miljoner kronor. 

I den här väggen på ett växlingskontor i nordöstra Göteborg hittade tullens utredare mängder med sedlar. Det fyndet utreds av ekobrottsmyndigheten.
I den här väggen på ett växlingskontor i nordöstra Göteborg hittade tullens utredare mängder med sedlar. Det fyndet utreds av ekobrottsmyndigheten. Foto: Tullverket.

Hur kopplade de nu dömda är till det nigerianska ökända nätverket Black Axe är omtvistat.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell, i tingsrättens pressmeddelande. 

Utredarna anser sig dock ha funnit flera kopplingar. Kammaråklagare Karolina Lindekrantz vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har tidigare sagt att det finns det anledning att tro att de arbetade för det ockulta brödraskapet med ett känt stort våldskapital. 

– De åtalade i Göteborg behöver inte vara direkt kopplade till organisationen, men mycket tyder på att huvudmännen i Nederländerna tillhör Black Axe. Hur de uttrycker sig, hur de hälsar på varandra och hur de jobbar stämmer väl överens med det vi vet om organisationen, sa hon till DN. 

Om Göteborgs tingsrätts slutsats att en direkt koppling till Black Axe inte kunnat beläggas säger kammaråklagare Anna Svedin:

– Vi har heller inte nämnt Black Axe i själva åtalet, utan det viktiga var att det är välorganiserat och i den frågan har ju tingsrätten helt köpt vår beskrivning. Det är ju inte heller kriminaliserat att vara med i en viss organisation. Men med det sagt har Black Axe-frågan betydelse för de människor som utnyttjas och sätts under tvång, hur de upplever hotbilden. I hovrätten kommer vi att lägga fram det som tyder på den typen av kopplingar. 

Under utredningens gång har tulltjänstemän stött på flera sidospår, som att ett växlingskontor i nordöstra Göteborg hade mängder av sedlar gömda dels i väggar, dels under skrivbord. Dessa sedelfynd, totalt motsvarande 1,7 miljoner kronor, har lett till separat utredning och åtal hos ekobrottspolisen.

– Vi kan se att man använder svartväxling eller att pengarna från narkotikan förs ut ur Sverige i väskor. Men vart de slutligen tagit vägen, det vet vi helt enkelt inte, säger kammaråklagare Anna Svedin, som tillsammans med Karolina Lindekrantz lett Sigma-målet.

Ett annat fynd är två mobiltelefoner hos misstänkta som visade sig innehålla flera filmer med brutala scener där människor torteras, lemlästas och mördas. Flera bedöms vara filmade i Afrika. 

Om en film daterad 15 september 2018 beskriver tulltjänstemännen hur de ser en man iklädd militärbyxor och ett automatvapen hängandes över axeln. ”Han promenerar mot kameramannen på en sand/grusväg över ett stepplandskap. Efter denna man kommer ytterligare två militärklädda män med automatvapen. De knuffar en familj framför sig. Familjen består av en kvinna, en ungdom och två små barn. Den minsta sitter i en bärsjal på moderns rygg. Familjen leds nedför vägen mot en bergvägg. Ögonbindlar sätts på samtliga. De tvingas ned på marken så de sitter ned. Familjen gråter. Flertalet skott avlossas mot familjen och de faller handlöst omkull.”

Kammaråklagare Anna Svedin säger till DN att man kontaktat de som är ansvariga för utredningar av krigsbrott och säkerhetskammaren.

– Men människorna som syns är svåra att identifiera, där finns inga tidsstämplar. Filmerna skulle kunna vara en typ av kedjebrev också, i stil med IS filmer där de brände fångar levande. Vi har uppgifter från annat håll, till exempel Danmark, om att sådana här filmer har använts i utpressningssyfte, som avskräckning. Men om just dessa filmer använts så vet vi helt enkelt inte. 

Läs mer:

Tvingades smuggla heroin i magen – annars skulle hans mor mördas

Åtalas för att ha smugglat narkotika för över 100 miljoner kronor

”Honey” och ”Sweetheart” – kärleksparet i centrum för historiskt knarkmål

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt