Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lansstyrelse-far-skarp-kritik-for-langsam-handlaggning/

Sverige

Länsstyrelse får skarp kritik för långsam handläggning

Justitieombudsmannen (JO) är mycket kritisk mot länsstyrelsen i Skåne län. Länsstyrelsen tar alldeles för lång tid på sig att handlägga ärenden om jordbruksstöd.

Det var en person som ansökt om stöd 2015 som JO-anmälde länsstyrelsen när han mer än tre år senare inte fått något beslut ännu.

I sitt svar till JO förklarade länsstyrelsen att myndigheten bedömt att ansökan skulle avslås, men att det it-stöd som behövs för att fatta avslagsbeslut inte finns på länsstyrelsen. Ansökan blev då lagd åt sidan i väntan på att Jordbruksverket skulle komma med ett it-stöd. Något som också skett med mängder av andra ansökningar.

Det svaret accepterar inte JO som bland annat skriver i sitt beslut:

”Att länsstyrelsen under flera års tid har underlåtit att fatta beslut i ärenden som har varit klara för avgörande vittnar om en förvånansvärt nonchalant inställning till grundläggande förvaltningsrättsliga regler”.

I ett pressmeddelande beklagar länsstyrelsen att handläggningstiderna blivit så långa. Myndigheten skriver att man tillsammans med övriga länsstyrelser i landet, i samråd med Jordbruksverket, beslutat att prioritera utbetalningsärenden. Och det har drabbat de ärenden som väntar på beslut om avslag eller avvisning.