Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Länsstyrelsen anmäler Macchiarini för djurplågeri

Paolo Macchiarini med en av de konstgjorda luftstruparna för mänskliga patienter.
Paolo Macchiarini med en av de konstgjorda luftstruparna för mänskliga patienter. Other: Lina Alriksson

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini åtalsanmäls av länsstyrelsen för misstänkt djurplågeri i samband med djurförsök på Karolinska där råttor fått inplanterade matstrupar.

– Det vi ser är att han har hållit djuren vid liv för länge. De här nio råttorna har då utsatts för lidande, säger Ulrika Geber, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Stockholm.

Uppdatering 180105 14:40 Texten har tillfogats en rättelse

Råttorna opererades under perioden april till november 2013. I protokoll som Macchiarini själv publicerat i en vetenskaplig artikel framgår att samtliga råttor minskat så pass mycket i vikt efter transplantationerna att de borde ha ha avlivats redan på ett tidigt stadium, anser länsstyrelsen. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Vi har utgått från den vetenskapliga artikeln som han publicerade 2014, säger Ulrika Geber på länsstyrelsen i Stockholm som kontrollerar verksamheten på Karolinska institutet enligt de etiska tillstånden som gäller för djurförsök. 

Länsstyrelsen ska ännu inte ha fått någon återkoppling från polis eller åklagare. Redan i mars 2017 polisanmäldes Macchiarini av organisationen Djurens rätt, med anledning av samma djurförsök. Den anmälan lades ned av åklagare. Enligt nyhetsbyrån Siren gjordes senare en ny och utökad anmälan gällande utförda försök mellan 2013 och 2016.

Försöken med råttorna utfördes på Karolinska universitetssjukhuset. Sjukhuset lät tillsammans med Karolinska institutet göra en extern utredning av ärendet. Utredningsrapporten var kritisk till Macchiarini och hans forskargrupp, liksom till djurhusverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 

Paolo Macchiarini – och Karolinska institutet – hamnade 2016 i fokus för en jätteskandal sedan SVT:s Dokument inifrån i en serie program skildrat hur stjärnkirurgen ägnat sig åt forskningsfusk och oetiska transplantationer av luftstrupar på människor. 

Macchiarini, som rekryterades till KI 2010 för sin banbrytande forskning, fanns i september 2016 skyldig till omfattande oredlighet i forskning. Brottsutredningarna lades dock ner kring de operationer av konstgjorda luftstrupar som utförts på människor på Karolinska universitetssjukhuset. Ett annat direkt resultat av skandalen var att hela styrelsen för KI tvingades avgå.

Läs mer: Nedlagda förundersökningar mot Macchiarini granskas igen

Rättelse 2018-01-05 14:41
I en tidigare version av texten uppgavs fel SVT-program.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.