Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lansstyrelsen-problem-med-trangsel-i-flera-kommuner/

Sverige

Länsstyrelsen: Problem med trängsel i flera kommuner

Människor solar och badar i Stockholm.
Människor solar och badar i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I flera kommuner efterlevs inte Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att hålla avstånd för att minska risken för spridning av coronavirus. Det visar länsstyrelsernas nya sammanställning. Störst är problemen under kvällstid på platser där det serveras alkohol.

Lägesrapporten baseras på information som 19 av landets 21 länsstyrelser samlat in från kommuner och myndigheter. I ett stort antal kommuner är bristerna allvarliga, enligt rapporten. När vädret blir bättre blir efterlevnaden sämre. Fler vistas utomhus på badstränder och uteserveringar. Under kvällstid syns en försämring av efterlevnaden i samband med alkoholkonsumtion. 

Borgholm och Mörbylånga på Öland är två av kommunerna som rapporterar om en besvärlig situation. I helgen som gick var det trångt i sommarstaden Borgholm, enligt Barometern. Och länsstyrelsen i Kalmar län gick på fredagen ut med ett myndighetsmeddelande till allmänheten med uppmaningen att hålla avstånd, att tänka efter innan man besöker vissa platser och att vid trängsel larma till ansvariga, skriver Barometern.  

I flera län vistas personer över 70 år i alltför stor utsträckning på platser där många människor samlas. En handfull län rapporterar att unga inte följer rekommendationerna i lika stor utsträckning som äldre. Man konstaterar att många tröttnat på att följa riktlinjerna. 

Var resultatet väntat?

– Om jag utgår från mig själv när jag ser mig om så var det ungefär vad man kunde vänta sig ja, säger Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne, och en av de ansvariga för rapporten. 

Länsstyrelserna gör sammanställningen på uppdrag av regeringen och ska återrapportera varje vecka. Vissa åtgärder för att stärka efterlevnaden har vidtagits. Till exempel har vissa kommuner skapat en app eller QR-kod som kan användas för att rapportera om trängsel.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten: Smittspridningen fortsätter minska 

Men flera kommuner efterfrågar tydligare information om hur myndigheternas riktlinjer ska tolkas. Man vill också få möjlighet att motverka trängseln bättre, som att avhysa personer från allmänna badplatser när det är för trångt. Länsstyrelsernas sammanställning lämnas på regeringens och socialdepartementets bord där man vid behov kan fatta beslut om ytterligare samhällsrestriktioner. 

Vad skulle behövas för att kommuner ska få avhysa människor från badplatser till exempel? 

– Det finns ingenting som reglerar det i dagsläget. Där har man gjort en framställan från Stockholms läns länsstyrelse om ändrade regler för att få ett mandat att ta till åtgärder för att motverka trängsel på stränder och i kollektivtrafik, säger Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne, och en av de ansvariga för rapporten. 

Frågan ligger än så länge hos regeringen. 

Exakt hur många kommuner det är som har problem är otydligt i rapporten. Bara två av 19 länsstyrelser har redovisat hur många kommuner som inkommit med information, och där låg svarsfrekvensen på en tredjedel. 

Finns det en risk att ni blåser upp något som kanske bara berör några få platser? 

– Nej det tror jag faktiskt inte att vi gör. De aktörerna som svarat tror jag är representativa för landet. Även om det bara är en tredjedel så är det tillförliga källor som rapporterar, säger Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne.

Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne.
Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne. Foto: Pressbild

Vecka 28 är första gången som länsstyrelserna sammanställer information om efterlevnaden. Arbetet fortsätter nu med veckovisa sammanställningar, och då avser man att tydliggöra hur många kommuner som svarat. 

– Vi har bett dem att i framtiden rapportera hur många som rapporterat. Sedan är det inte bara kommuner utan även andra samhällsaktörer som kollektivtrafik och polismyndigheten som bidrar med information, säger Fredrik Kristell, krisledningschef Länsstyrelsen Skåne.

Läs mer:

Nu spåras coronasmittan på Stockholms äldreboenden

Norge öppnar för resor till delar av Sverige

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt