Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lär sig ledarskap i stallet

Stalltjejerna kan vara framtidens chefer. Tiden som läggs ned på hästar och kamrater ger viktig ledarerfarenhet.

- Det är helt klart en unik ledarskapsutbildning under de unga åren, säger Lena Forsberg, forskare vid Luleå tekniska universitet.

En del andra forskare har hävdat att flickorna främst lär sig omvårdnad i stallet, att de går in en traditionellt vårdande kvinnoroll när de tar hand om hästar. Lena Forsberg, som nyligen har lagt fram en licentiatavhandling, lyfter fram något annat - att flickorna lär sig ledarskap.

- Dels tar de ledarrollen över hästen, dels tar de på sig ett ansvar att leda när de tävlar. De äldre tjejerna leder de yngre, säger Lena Forsberg.

De intervjuade hästtjejerna säger att de skiljer sig från andra flickor, att de tar för sig mer, att de är beredda att utsätta sig och att ta ansvar.

- Yta och utseende får inte lika stor betydelse. Det handlar mer om arbete och att hugga i. De kallar det själva för obryddhet.

De får ibland gliringar för att de är i stallet, det vågar de stå emot. Det handlar om ett gemensamt självständighetsprojekt, ett identitetssprång från de äldre till de yngre, säger Lena Forsberg.

Hennes avhandling handlar om flickors identitetsskapande i stallet. Hon har bland annat följt med och intervjuat sex flickor i åldern 14- till 16-år som tillbringar en stor del av fritiden tillsammans med hästar.

- Det här fritidsintresset kräver djärvhet. Dels handlar det om att ta på sig ett ledande uppdrag i förhållande till en häst som är stor och farlig, dels handlar det om djärvhet i miljön med hästen. Det krävs att man lagar saker som gått sönder. Ibland handlar det om liv och död, exempelvis när flickorna får ansvaret att ge sprutor på djuret, säger Lena Forsberg.

Finns det några negativa sidor med stallivet?
- Ibland är gränsen hårfin mellan att man vill lära sig saker och att man blir utnyttjad. Flickorna kan till exempel vilja lära sig att hantera unghästar och kan då arbeta för en privatryttare för att kunna göra detta. Då gäller det att finna balansen så att det inte blir för mycket, säger Lena Forsberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.