Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lärare blev anklagad för sexuella övergrepp

Specialläraren Lars blev anklagad för sexuella övergrepp. En elev påstods ha berättat om dem under så kallad Faciliterad kommunikation (FC). Förundersökningen lades ned, men Lars kände sig tvingad av skolledningen att lämna sitt jobb.

– FC är ett bedrägeri och har raserat mitt liv, säger han.

Lars är 62 år och har under 27 år arbetat med utvecklingsstörda barn och vuxna inom den kommunala omsorgen. I maj 2012 blev han underrättad av ledningen på skolan där han arbetade att han polis­anmälts för sexuellt övergrepp mot Jakob, en autistisk pojke i 20-års­åldern som han arbetade med, och därför stängts av från sin tjänst med omedelbar verkan.

Jakob, som är gravt handikappad och inte kan kommunicera muntligen, skulle ha vittnat om övergreppen genom FC.

– Jag blev chockad över anklagelserna. Jag har aldrig gjort mig skyldig till något sådant, säger Lars.

Två månader senare blev han kallad till polisförhör. Dagen efter förhöret beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen.

Men skolan ansåg inte att Lars kunde arbeta kvar med eleverna och omplacerade honom till köksverksamhet.

I november samma år kom en ny anmälan från skolan. En annan elev ska ha påstått att Lars under sin tid som lärare ropat könsord till honom. Även det hävdar han inte stämmer. Efter ett möte med skolledningen gick han med på att sluta med avgångsvederlag.

– Jag tog det minst dåliga av de tre alternativ som de erbjöd.

Han anser att FC och de personer som propagerar för den kontroversiella pedagogiken indirekt har raserat hans liv. Han kallar den för hokus pokus, förespråkarna för en sekt.

– Vad det här handlar om är ju att lura elever och föräldrar, som får förhoppningar om att deras barn plötsligt kan kommunicera genom att skriva, säger Lars.

Han medger att han själv till början spelade med i spelet, att han låtsades att Jakob till exempel svarade på hans fråga: ”Hur är vädret?” när det i själva verket var Lars själv som skrev.

– Jag gjorde det av någon sorts välvilja. Han vände ju ofta bort huvudet och när han skrev själv på tangenterna blev det bara osamman­hängande, säger Lars.

Han har gjort en polisanmälan eftersom han vill ha utrett om brott begåtts.

– Jag vill bli rentvådd och så hoppas jag att det uppdagas vad FC egentligen är för något, säger Lars.

Fotnot: Lars och Jakob heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.