Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lärare protesterar när afghanska elever utvisas

Foto: Julia Mård

Allt fler lärare rasar nu mot att deras elever utvisas till Afghanistan, ett land som av många beskrivs som farligt och där ungdomarna sällan har varken släkt eller vänner.

– Vi ser ju hur dåligt de här barnen mår. Det är så fel, så sorgligt att de skickas i väg, säger Cattis Hummelstrand, lärare på Kärrtorps gymnasium i Stockholm.

Tidigare i höstas skrev DN om Abbas Hosseini som trots att han är 17 år har fått beslut om utvisning till Afghanistan. Beslutet ska verkställas när han blir myndig. Cattis Hummelstrand är hans lärare och en av många inom yrket som nu protesterar mot besluten som drabbar många elever. I dag demonstrerar hon med tusentals andra på Sergels torg i Stockholm.

– Jag blir upprörd över vad man skickar de här ungdomarna till för verklighet. Svenska politiker vet ju precis hur den verkligheten ser ut, men ändå ändrar man lagar och skriver det här avtalet med Afghanistan, säger hon.

Regeringen slöt den 5 oktober ett återvändandeavtal med Afghanistan. Det innebär att processen för utvisningar till Afghanistan ska bli enklare att genomföra. Avtalet gäller både personer som frivilligt väljer att lämna Sverige och dem som utvisas med tvång. Redan före avtalet utvisades människor till Afghanistan, hittills i år 772 personer. 68 av dem var barn.

Foto: Julia MårdVi träffas på Kärrtorps gymnasium i Stockholm. Här har Cattis Hummelstrand bara jobbat i några månader. Under förra läsåret var hon med och byggde upp en ny skola med fokus på språkintroduktion för nyanlända. Dessförinnan var hon borta från skolvärlden i 15 år.

– Jag jobbade med annat länge. Men när omvärlden förändrades under förra hösten så kändes det självklart att jag skulle tillbaka till skolan. Att min kompetens behövdes, säger hon.

Förra hösten kom över 35.000 barn ensamma till Sverige. Under året har hittills 5 743 asylfall rörande ensamkommande barn avgjorts hos Migrationsverket. 678 barn har fått avslag, 330 av dem kom från Afghanistan. Bara i september fick 178 ensamkommande barn avslag, nästan en tredubbling jämfört med mars månad.

Många barn har precis hunnit skapa sig en tillvaro i Sverige med vänner, boende och skolgång när avslaget kommer. Cattis Hummelstrand har märkt hur många elever mår allt sämre.

– Det skapar förstås stor oro i klassrummen. Alla har ju koll på vem som har fått uppehållstillstånd, vem som fortfarande väntar och vem som får avslag. Många mår väldigt dåligt.

Cattis Hummelstrands mobil ringer. Det är Abbas Hosseini, den 17-åring som DN tidigare skrivit om och en av de elever som har fått ett utvisningsbeslut. Han vet att vi är på besök och kommer förbi för att hälsa. Jag frågar hur han mår.

– Inte bra. Jag kan inte sova på nätterna, kan inte studera. Jag tänker bara på Afghanistan, säger han.

Abbas Hosseini minns ingenting av Afghanistan. Han var bara ett litet barn när familjen lämnade landet för Iran. Han delar den situationen med många.

– De här ungdomarna skickas ju till ett land där de inte har växt upp och där de helt saknar nätverk och sammanhang, säger Cattis Hummelstrand.

I en debattartikel i Svenska dagbladet tidigare i veckan krävde 300 lärare att utvisningar av barn till Afghanistan stoppas. Cattis Hummelstrand var en av dem.

– Sedan några veckor är vi flera tusen personer som samlas i en Facebookgrupp och delar vårt engagemang. Det är många lärare men också andra som möter barnen. Alla delar den här ilskan och sorgen och vanmakten.

Kommer ni att fortsätta driva den här frågan?

– Det känns som att det är ett stort engagemang. Förhoppningsvis kan det bli en kamp som fortsätter.

I dag, lördag, väntas tusentals demonstranter till Sergels torg i Stockholm. Demonstrationer planeras också i flera andra städer, bland annat Göteborg, Malmö och Kiruna.

Foto i text: Julia Mård

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.