Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lärarförbundet: Björklund lärde sig inte sin läxa

Lärarförbundet varnar för att regeringens satsning på ettåriga gymnasieutbildningar kan bli ett fiasko.
– När man plockade bort högskolebehörigheten på yrkesutbildningarna valde allt färre de utbildningarna, säger förbundsordförande Eva-Lis Sirén till DN.se.

Lärarförbundet anser att att regeringen med utbildningsminster Jan Björklund (FP) i spetsen borde ha dragit lärdom av hur det gick när man avskaffade den grundläggande behörigheten till högskolan på gymnasieskolans yrkesprogram.

– Det visade sig ju tydligt att det inte hjälpte att dra ned på ambitionerna – elever vill hålla dörrarna öppna för att kunna plugga vidare i framtiden, och då är ett program som inte ger behörighet till högskolan inte intressant, säger Eva-Lis Sirén.

För att minska problemen med avhopp från gymnasiet så krävs det individuella lösningar och att man i grundskolan satsar på att ge individuellt stöd till de elever som behöver det, enligt Sirén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.