Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lararna-hade-larmat-om-sakerheten-pa-skolan-i-trollhattan/

Sverige

Lärarna hade larmat om säkerheten på skolan i Trollhättan

00:39. En person har dött och flera skadats efter att en maskerad gärningsman gått till attack på en skola i Trollhättan.

Lärare på den drabbade skolan i Trollhättan har tidigare varnat för att skolmiljön inte är säker för eleverna. Det framgår i en granskningsrapport av Skolinspektionen som DN tagit del av.

Flera personer uppges ha skadats av en gärningsman på skolan Kronan i Trollhättan. På skolan går 400 elever från förskoleklass upp till nionde klass.

Attacken ska ha skett i ett kafé som ligger i samma byggnad som skolan. Kaféet är öppet för allmänheten och där rör sig både utomstående vuxna och skolans elever.

Den öppna miljön har tidigare fått skolans lärare att larma om en otrygg situation för eleverna. Det framgår i ett tillsynsbeslut från Skolinspektionen som DN tagit del av. Beslutet publicerades i juni och där står det att lärarna är mycket oroade av att elever och utomstående vuxna blandas.

”Lärarna beskriver att skolmiljön inte känns trygg för eleverna eftersom det är en öppen miljö, med ett café för vuxna och det finns inget sätt för skolan att styra vilka som kommer dit. Det finns heller inget staket runt elevernas utemiljö tillägger de. Detta innebär att obehöriga vuxna ofta passerar och uppehåller sig där eleverna ska leka på rasterna”, står det i beslutet.

Eleverna måste passera genom kaféet för att komma till matsalen och andra delar av skolan. Enligt lokaltidningen TTELA ledde osäkerheten på skolan till en hätsk debatt på kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Flera partier krävde då att kaféet skulle flyttas eller stängas.