Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larm-om-explosion-i-malmo-kraftigt-demolerad-bil/

Sverige

Explosion och skottlossning i Malmö – tonåring död

En hund tränad på att hitta vapen hjälper till med den tekniska undersökningen vid restaurangen. Foto: Anders Hansson

På lördagskvällen i Malmö, inom loppet av några minuter, inträffade en explosion i bostadsområdet Hästhagen och en skottlossning på en restaurang vid Möllevångstorget. I skottlossningen skadades två tonåriga pojkar och en av dem avled av sina skador, uppger Region Skåne.

Endast sex minuter efter explosionen i Hästhagen fick polisen larm om skottlossning vid en restaurang intill Möllevångstorget i Malmö, drygt en kilometer bort. Där påträffades en person med vad som av allt att döma var skottskador. Denne fick inledande vård av ambulanspersonal och fördes till Skånes universitetssjukhus.

I privatbil ankom kort senare en annan person till sjukhusets akutmottagning, som även denne uppgavs vara skottskadad.

Region Skåne meddelade senare under lördagskvällen att det var två tonåringar som vårdades för livshotande skador på Skånes universitetssjukhus, en av pojkarna avled senare. 

– Vi har spärrat av akutmottagningen på sjukhuset i förebyggande syfte, så att vårdpersonalen ska ha möjlighet att fokusera på att vårda de skadade, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisregion Syd.

Foto: Anders Hansson

Personal i en bar vid Möllevångstorget säger till DN att de själva inte observerat något speciellt, men att polisnärvaron efter skottlossningen var omfattande på torget vid 22-tiden på lördagskvällen.

– Folk har berättat om att något hänt, möjligen skottlossning. Fullt med poliser här nu, även ambulanser. Ändå har vi kunder hela tiden, säger en anställd som vill vara anonym.

Polisen arbetade då med teknisk undersökning av platsen där skotten avlossats. Ett 15-tal patronhylsor kunde ses utanför restaurangen, utspridda på gatan. Polisen hade hjälp av en hund, tränad för att spåra vapen, i arbetet med att säkra spår.

DN:s fotograf Anders Hansson träffade sent på kvällen innehavaren av en butik i Möllevångsområdet. Han stod intill avspärrningarna runt restaurangen och huttrade i kylan, trettiotalet meter från platsen där skotten avlossats. Kompisar hade kontaktat honom för att förvissa sig om att han inte befunnit sig i området och kommit i vägen för eldgivningen.

– Jag gick direkt ner då för att se vad som hänt, titta till butiken. Jag har haft den i tio år, men under senare tid har tankarna på att sälja den kommit allt oftare, säger innehavaren.

Han berättar att för jämnt två år sedan sköts en man till döds på samma plats där lördagskvällens skott föll, hörnet av Möllevångstorget och Ystadsvägen.

– Jag förstår inte vad svenskarna ägnar sig åt. Om man klipper passen för de här människorna så skulle de inte våga hålla på så här. Vi är många som talar om att lämna Malmö, även att lämna Sverige, säger butiksägaren, som på allvar kan tänka sig att flytta till Tyskland.

– Där har polisen hårdare nypor. Medan här – här händer inget.

Foto: Anders Hansson

Detonationen på Edward Lindahlsgatan i Hästhagen, i vilket ingen person ska ha kommit till skada, inträffade enligt polisen klockan 20.57. En mycket kraftig explosion hördes vida omkring.

– När vi anländer till platsen ser vi en bil med kraftiga skador. Tekniker är på plats och nationella bombskyddet är på väg, sade då polisens Katarina Rusin.

Risto Ernu var på väg hem från jobbet på cykel genom området när han hörde smällen. 

– Det kom som ett tryck. Det var väldigt obehagligt, säger han.

Skador kunde konstateras på två bilar och en trappuppgång. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen märker ut och fotograferar tomhylsor vid restaurangen. Foto: Anders Hansson

Förra helgen inträffade i Malmö tre explosioner inom loppet av ett dygn. Skador uppstod då på flera bilar, även vid ingången till en resebyrå vid Drottningtorget samt i en trappuppgång på Agnesfridsvägen. En person har begärts häktad för sprängningarna och ytterligare en person är gripen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. 

Katarina Rusin säger att polisen inte kan utesluta att det finns någon koppling mellan lördagskvällens händelser eller med de explosioner som inträffade förra helgen.

– Det är självklart något som vi tittar på. 

Ännu tidigt på söndagen hade inget gripande skett med anledning av de båda händelserna i Malmö. Polisen uppgav att ”mycket kraft” ska läggas på att utreda skottlossningen.

Foto: Anders Hansson

– Vi har redan gjort vittnesförhör och dörrknackning i området, det kommer fortsätta under dagen. Det kommer vara fler poliser ute i området i trygghetsskapande syfte, säger Patric Fors, presstalesperson på polisregion Syd, vid 07.40-tiden på söndagen.

Möllevångstorget är ett kameraövervakat område och upptagningarna kommer nu att analyseras noga av polisens utredare.