Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larm-om-fartygskollision-utanfor-karlskrona/

Sverige

Motstridiga uppgifter om fartygskrock i Karlskrona

Uppgifterna går isär om den förmodade kollisionen mellan en passagerarfärja och ett kabelfartyg i hamnen i Karlskrona på måndagsmorgonen. Enligt besättningen på Polenfärjan Stena Spirit körde man på en boj, inte det norskregistrerade arbetsfartyget NKT Victoria.

Kustbevakningen har pratat med besättningarna på båda fartygen under måndagen, men inte fått någon entydig bild om vad som skedde i Verköhamnen på förmiddagen.

– Uppgifterna är motstridiga, men vi har konstatera att inget brottsligt har skett. Det handlar om en olyckshändelse och besättningarna har agerat så gott de har kunnat, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

– För vår del är ärendet avslutat, det som återstår är ett försäkringsärende.

Ett stort räddningspådrag ryckte ut till Verkö hamn i samband med larmet om kollisionen, som kom vid tiotiden på måndagsförmiddagen.

Enligt räddningstjänsten i Östra Blekinge beror olyckan sannolikt på ett tekniskt fel i ett av fartygen. Varken personskador eller läckage har rapporterats efter olyckan. Statens haverikommission kommer att utreda vad som hänt.

Båda fartygen ligger nu förtöjda, vilket framgår av fartygsfinnarsajten Vesselfinder. Stena Spirit och NKT Victoria är lika breda, men färjan Stena Spirit är 36 meter längre.