Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Larm om överutnyttjade naturresurser

Foto: Scanpix
Mänskligheten utnyttjar 50 procent mer naturresurser än vad planeten tål. Det visar Världsnaturfondens nya rapport.

Varannat år gör Världsnaturfonden, WWF, en uppskattning av hur mänskligheten använder naturresurserna på jorden.

Rapporten "Living Planet Report 2010" visar att vi använder 50 procent mer naturresurser i dag än vad jorden tål. Precis som i tidigare rapporter konstaterar organisationen att vi skulle behöva två jordklot 2030 om vi fortsätter att använda naturresurserna i samma utsträckning som i dag.

Världsnaturfonden rankar också vilka länder som gör störst ekologiska fotavtryck, det vill säga vilka länder som påverkar planeten mest.

Per person gör Förenande Arabemiraten, Qatar, Danmark, Belgien, USA, Estland, Kanada, Australien, Kuwait och Irland störst avtryck.

4,5 jordklot skulle behövas för att försörja den globala befolkningen om alla hade samma resursutnyttjande som Förenade Arabemiraten och USA, konstaterar Världsnaturfondens naturvårdchef Peter Westman.

Sverige hamnar på 13:e plats på listan. Bland länderna som påverkar planeten minst är Bangladesh och Malawi.

– Vi efterlyser ett starkt ledarskap både på global och lokal nivå och beslusfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet. Två glasklara budskap för oss i den rika världen är att vi måste bort från fossilberoendet och äta mer vegetarisk mat, säger Peter Westman i en skriftlig kommentar.

Förlusten av biologisk mångfald är värst i fattigare länder. På norra halvklotet är situationen bättre, där rikare länder har råd att satsa på miljö- och naturvård. Importen av varor från fattigare länder bidrar också till situationen på norra halvklotet, men rapportförfattarna påminner om att rikare länder istället "exporterar" sitt resursutnyttjande.

Koldioxidutsläppen har ökat 11 gånger sedan 1960-talet och 13 OECD-länder står för 40 procent av det globala fotavtrycket, samtidigt som dubbelt så många invånare finns i BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

Rapporten görs i samarbete med Zoological Society of London och Global Footprint Network.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.