Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larm-om-risker-for-trygghetsvardar-i-utsatta-omraden/

Sverige

Larm om risker för trygghetsvärdar i utsatta områden

Ett bostadshus i stadsdelen Bergsjön i Göteborg.
Ett bostadshus i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT

Fastighetsanställdas fackförbund varnar för att de trygghetsvärdar som finns i flera av Göteborgs utsatta bostadsområden utsätts för stora risker när de rapporterar till polisen, skriver P4 Göteborg.

Kommunala bostadsbolag i Göteborg har i dag 24 så kallade trygghetsvårdar i flera av de bostadsområden som av polisen betecknas som särskilt utsatta.

Värdarnas uppgift är att verka för de boendes trygghet, bland annat genom samarbete med polis och andra myndigheter.

Men Fastighetsanställdas fackförbund larmar nu om att trygghetsvärdarna utsätts för stora risker när de rapporterar till polisen. 

– Vi står inte bakom den här angiveriverksamheten, säger Larry Stewart, på Fastighetsanställdas förbund, till P4.

I rapporter från trygghetsvärdarna finns bland annat uppgifter om upphittade vapen, adresser och klockslag där narkotikapåverkade personer har iakttagits och om platser där narkotika har påträffats.

Hjällbo, Biskopsgården, Hammarkullen och Bergsjön är stadsdelar där det finns trygghetsvärdar.

Robert Jademyr, säkerhetschef på kommunala Familjebostäder, förklarar varför trygghetsvärdarna rapporterar till bland andra polisen.

– För att skapa en lägesbild för aktörerna som arbetar i staden och för att kunna sätta in resurser på rätt ställe, säger han till P4.