Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larm-om-skottlossning-i-uppsala-3/

Sverige

En man i 20-årsåldern skottskadades i Uppsala

Bild 1 av 2 Avspärrning i parken.
Foto: Läsarbild
Bild 2 av 2 Gränbyparken ligger i nordöstra Uppsala.
Illustration: Google Maps

En man i 20-årsåldern skottskadades vid Gränbyparken i Uppsala och fördes till sjukhus.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

– Jag hörde ungefär 15-20 skott, säger Madeleine Andersson, 49.

Flera personer larmade klockan 18.48 på fredagen polisen om att de hört skott i Gränbyparken i Uppsala. En man i 20-årsåldern sköts och fördes lindrigt skadad till sjukhus av en privatperson.

Madeleine Andersson, 49, hade nyss avslutat en middag med sin man vid ett bord utomhus och gått i väg för att rasta sin hund i parken när de hörde höga smällar.

– Jag hade gått 30 meter ungefär när jag hörde 15-20 skott. Först tänkte jag att det var raketer från en fyrverkerilåda men min man hoppade ner under bordet och sa direkt att det lät som automatvapen. Man hörde inte fyrverkeriljud efteråt utan det var riktiga skott, säger hon.

Madeleine uppskattar att hon var ungefär 100 meter från platsen.

– Det är massa träd emellan så det enda jag såg var rök. Jag blev rädd och tänkte först: ”Vart tar vi vägen?” Men sen kom det en del folk som ville prata.

Hon säger att hon inte såg någon person fly från platsen och att fem till sju polisbilar dök upp samt två ambulanser. Polisen spärrade av en del av Gränbyparken vid ett lekområde.

– Polisen kom först. Jag tyckte att det tog kanske tio minuter innan de kom.

Polisen utreder händelsen som mordförsök och har inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att polisorganisationen vid en oförutsedd eller plötslig händelse kan skapa en särskild organisation utanför den ordinarie, till exempel för att det behövs extra många poliser eller någon specifik kompetens. 

– Den polischef som var i beredskap har ansett att det behövts för att frigöra resurser, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson för polisen i region Mitt.

Flera patruller samt helikopter sökte i området och förhörde vittnen. Polisen har inte gått ut med information om det finns någon misstänkt.

Ämnen i artikeln

Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt