Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Larmet: Migrationsverkets personal uppmanas provocera intagna

Migrationsverkets förvar i Kållered.
Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Personal på Migrationsverkets förvar i Kållered slår larm om att de uppmanas provocera resurskrävande intagna. Syftet är att tvinga fram skäl att förflytta dem till Kriminalvårdens häkten, enligt DN:s källor.

Migrationsverket har nu inlett en utredning.

”Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort”. Orden fälldes, enligt DN:s källor, av en chef på Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. De ska ha syftat på en psykiskt sjuk man som i väntan på utvisning mådde mycket dåligt och hade slutat ta hand om sin hygien.

Mannen ansågs vara ”resurskrävande” och allmänt ”jobbig”.

— Vi skulle helt enkelt agera så att den här mannen kunde avskiljas, det vill säga placeras i ett slags isolering, och sedan flyttas till häktet. Chefen vill bli av med vissa individer och det är vi som ska se till att den förvarsintagne går över gränsen om de inte gör det själva, säger en av de anställda på förvaret.

Liknande uppmaningar sker regelbundet på förvaret, enligt flera uppgiftslämnare som DN har varit i kontakt med.

—”Ni vet hur ni ska framkalla en reaktion om det blir problem”, brukar vi få höra, säger en annan anställd och fortsätter:

— Det är en jargong som funnits öppet på förvaret en längre tid. Första gångerna jag hörde om det blev jag chockad. Jag trodde aldrig det kunde få gå till så här, man är så stolt över rättssäkerheten i landet, så upplever man detta på en myndighet.

• Har du mer information? Tipsa DN:s granskande reportrar anonymt här

På Migrationsverkets förvar placeras personer som ska avvisas eller utvisas om det exempelvis finns risk att de annars avviker.

Medarbetare på Migrationsverket har mandat att besluta att säkerhetsplacera intagna i Kriminalvårdens häkten. Det är alltså dessa beslut som anställda nu uppger att de blir uppmanade att provocera fram.

— Jag har varit med på flera överlämningsmöten där liknande uppmaningar kommunicerats till dem som jobbar ”på golvet”. Få vågar protestera. Den som inte gör som chefen säger riskerar att hamna på arbetsgivarens ”svarta lista”. Man kanske inte får förlängt vikariat eller går miste om en lönehöjning, säger ytterligare en anställd.

Migrationsverket har totalt fem förvar och cirka 360 förvarsplatser. Förra året var sammanlagt 3.890 personer någon gång placerade i förvar.

Kållered utanför Göteborg är Sveriges tredje största förvar efter Märsta och Åstorp. Ett flertal anställda, som vill vara anonyma med rädsla för repressalier, ger en samstämmig bild av kulturen på förvaret där ”jobbiga” intagna ibland rensas ut genom provokationer.

— Vi sitter i en sådan position att vi kan göra deras liv jobbigare än vad det redan är, och det är helt enkelt för jävligt att vi får den här typen av order på en statlig myndighet. Vi jobbar med människor, inte djur.

En placering i häktet innebär betydligt större restriktioner för de intagna. Den förvarstagne tvingas tillbringa större delen av dygnet inlåst i en cell. Risken för att häktesplaceringen leder till eller spär på psykiska besvär är uppenbar.

Beslutsgången att placera förvarstagna i häkten sticker samtidigt ut eftersom det i vanliga brottmål krävs domstolsprövning i samband med häktesplacering.

Med anledning av uppgifterna har Migrationsverkets tillsynsfunktion inlett en internutredning.

— Jag kan bekräfta att vi har initierat ett ärende som rör förvaret i Kållered, men jag kan inte ge några detaljer. Vi har precis påbörjat arbetet och har skickat dit en medarbetare. Det är jag som har fattat beslut om att inleda utredningen, säger Runar Hellström, chef på Migrationsverkets tillsynsfunktion som lyder direkt under generaldirektören.

Har det framkommit något som skulle kunna vara brottsligt?

— Jag vill över huvud taget inte kommentera ärendet mer eftersom det precis är inlett, säger Runar Hellström.

Enligt Kriminalvården har antalet förvarstagna som placeras av Migrationsverket på anstalt eller häkte ökat de senaste åren. Placeringschefen Joakim Righammar vet inte vad utvecklingen beror på.

— Vi har för närvarande mellan 70 och 95 personer i våra häkten som är förvarstagna. Det har ökat sakta men säkert de senaste åren, säger Joakim Righammar.

Han känner inte igen uppgifterna om att Migrationsverkets anställda skulle ha provocerat fram säkerhetsplaceringar.

Torbjörn Nyberg som är avdelningschef för Migrationsverekets förvar bekräftar att en utredning har inletts.

– Påståendena utreds eftersom vi bedömer att de är allvarliga. Vi tar naturligtvis avstånd från detta och vill framhålla att det är inte så vi arbetar på våra förvar vara sig utifrån vår värdegrund eller de instruktioner som personalen har. Att vara frihetsberövad innebär att man befinner sig i en utsatt situation och vi ska naturligtvis behandla dessa personer med värdighet och respekt, säger Torbjörn Nyberg.

– Utredningen pågår och det har hittills inte framkommit något som styrker något av påståendena om missförhållanden, säger Runar Hellström som är chef på Migrationsverkets tillsynsfunktion som lyder direkt under generaldirektören.

Utredningen förväntas vara klar inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.