Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Larmfel försenade räddningsinsats

På grund av ett fel fick räddningstjänsten i Loftahammar aldrig larmet om att en kvinna drabbats av hjärtinfarkt.

När en äldre kvinna norr om Västervik drabbades av en hjärtinfarkt i helgen gick larmet till både ambulans och räddningstjänst, enligt rutinen vid hjärtlarm. Men räddningstjänsten i Loftahammar, vars station ligger bara två kilometer från kvinnans bostad, fick aldrig larmet.

Kvinnan dog, men det är oklart om en tidigare insats hade kunnat rädda hennes liv. Det är också oklart varför larmet fallerade, skriver Västerviks-Tidningen.

Joakim Jansson, räddningsledare i Loftahammar, blev uppringd av SOS-centralen fem minuter efter larmet, och åkte ut så fort han kunde. När han kom fram var ambulansen från Gamleby redan på plats.

– Det är väldigt, väldigt tragiskt och olyckligt att det här händer. Man kan bara spekulera i hur utgången hade blivit om vi kommit tidigare, säger Joakim Jansson till tidningen.

Händelsen utreds av både SOS Alarm och räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.