Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-03 16:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larobocker-hyllar-barnsoldater-och-kallar-israel-for-djavulen/

SVERIGE

Läroböcker hyllar barnsoldater och kallar Israel för ”djävulen”

Två av de läroböcker som köptes in av Östhammar kommun. Böckerna, tänkta att användas i modersmålsundervisningen, innehåller propaganda från regimen i Iran.
Foto: Zacharias Fjellander

Iranska läroböcker med antisemitism och religiös propaganda har sålts till svenska skolor. I en av böckerna hyllas en barnsoldat som går i krig mot Irans fiender.

En av ägarna till den bokhandel i Göteborg som har importerat böckerna säger till DN att han tar avstånd från innehållet.

– Iran har hållit på med de här skolböckerna sedan 1979 om man säger så. Skolorna som köper de här böckerna har gjort det i ett par decennier och det har varit lika skitigt från början.

DIGITAL PRENUMERATION

Läs gratis till nyårsafton!

Alla artiklar gratis fram till 31 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.