Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/larobocker-hyllar-barnsoldater-och-kallar-israel-for-djavulen/

Sverige

Läroböcker hyllar barnsoldater och kallar Israel för ”djävulen”

Två av de läroböcker som köptes in av Östhammar kommun. Böckerna, tänkta att användas i modersmålsundervisningen, innehåller propaganda från regimen i Iran. Foto: Zacharias Fjellander

Iranska läroböcker med antisemitism och religiös propaganda har sålts till svenska skolor. I en av böckerna hyllas en barnsoldat som går i krig mot Irans fiender.

En av ägarna till den bokhandel i Göteborg som har importerat böckerna säger till DN att han tar avstånd från innehållet.

– Iran har hållit på med de här skolböckerna sedan 1979 om man säger så. Skolorna som köper de här böckerna har gjort det i ett par decennier och det har varit lika skitigt från början.

Det var tjänstemän på Östhammar kommun som slog larm om innehållet i böckerna, något som den kristna tidningen Världen idag var först med att rapportera.

Zacharias Fjellander, enhetschef på modersmålsenheten i Östhammar, säger till DN att han reagerade redan när han såg de krigiska bilderna i böckerna. Det var en modersmålslärare i persiska som hade beställt böckerna som innehåller antisemitism, krigsretorik och religiös propaganda. Läraren ska inte ha varit medveten om budskapet och inte heller stå bakom det.

– Det här är helt oacceptabelt i en skola. Det känns väldigt fel. Eller ”fel” är ett för svagt ord. Det här får bara inte förekomma, säger Zacharias Fjellander.

DN har översatt delar av innehållet i böckerna som fick Östhammar kommun att slå larm. I början av böckerna är det en bild på ayatolla Khomeini och i en av dem finns ett citat från den religiösa ledaren om att Iran kommer att vara säkert om islamisk kultur når alla nationer och alla människor är muslimer.

Den iranska regimen använder läroböcker för att sprida religiös och nationalistisk propaganda. I en av läroböckerna som beställdes av Östhammar kommun finns en romantiserande berättelse om barnsoldaten Mashallah som går till krig mot Irans fiender.

I de delar som DN tagit del av står det också om att rädda Palestina och Libanon och befria dem från ”djävulen” – Israel.

Efter att ha reagerat på innehållet skrev Zacharias Fjellander tillsammans med verksamhetschefen för grundskolan i Östhammar till bolaget Läromedia, som distribuerar läromedel till kommuner i hela Sverige. 

Pär Larsson på Läromedia säger att man omedelbart spärrade tillgången till böckerna när man fick skrivelsen i oktober.

– Det uppdrag vi har genom upphandling är att leverera den litteratur som Sveriges skolor vill ha. Men när det här dyker upp håller vi med om att det inte är så bra. Vi har plockat bort böckerna från vår hemsida och lagt en spärr på dem så att de inte går att handla, säger han.

Han kan inte svara på hur många skolor som beställt och fått boken, men säger att modersmålslitteratur inte säljs i några större mängder.

– Jag har också kontaktat Khayyem Books i Göteborg som är vår leverantör av de här böckerna. Jag rekommenderade dem starkt att inte importera den här typen av böcker.

Vilket ansvar har ni som bolag att granska litteraturen som ni distribuerar?

– Vi anser att det här ligger på beställaren, vi levererar all världens litteratur som läraren vill ha. Men om en kund beställer litteratur som de inte är nöjda med så har de givetvis full returrätt. Modersmålslitteratur över lag är svårt, det är massor av olika språk och massor av olika leverantörer.

DN har talat med Homayoun Naemaei, en av ägarna till bokaffären i Göteborg. Han säger dock att han bara är passiv delägare i företaget och att även om han känner till de böcker som fick tjänstemännen i Östhammar att reagera, så har han själv inte läst dem.

Hur många av de här böckerna har ni sålt?

– Det vet jag inte. Jag är som sagt passiv delägare och jag vet inte hur många böcker han har sålt, säger han.

Vad tycker du om att Khayyem Books säljer de här böckerna?

– Vill du veta min egen åsikt? Jag är emot det. Som iranier, hur ska jag säga, jag accepterar själv inte det här. De här böckerna har jag inte använt till mina barn.

DN har sökt Khayyem Books andre ägare vid upprepade tillfällen. Böckerna som tagits bort av Läromedia ligger fortfarande ute på Khayyem Books egen sajt när den här artikeln publiceras.

Även om böckerna sålts till åtminstone Östhammar kommun och funnits i sortimentet hos flera distributörer går det inte att säga i vilken utsträckning de använts i undervisning i Sverige.

Homayoun Naemaei säger samtidigt att läroböcker med religiöst, våldsbejakande och antisemitiskt innehåll har funnits tillgängliga i Sverige under lång tid.

– Det här är ingenting som har kommit nu. Iran har hållit på med de här skolböckerna sedan 1979 om man säger så. Skolorna som köper de här böckerna har gjort det i ett par decennier och det har varit lika skitigt från början.

Du menar att svenska skolor har köpt in böcker som innehåller sånt här material?

– Ja, det har de gjort, för skolverket i Iran ger ut de här böckerna och de har inte ändrat på sin policy.

13 kommuner i och runt Göteborg köper gemensamt in läromedel genom organisationen Göteborgsregionen. Gunilla Brazée som arbetar med beställningar av läromedel bekräftar för DN att de iranska böckerna finns i deras sortiment, men säger att de inte har sålt några böcker. Även Göteborgsregionen har tagit bort böckerna ur sortimentet.

Kommunala skolor ska göra alla beställningar genom Göteborgsregionen, men på friskolor finns inte det kravet.

Chefen för läromedelsbeställningar var på fredagen otillgänglig, men Gunilla Brazée reagerar starkt på uppgifterna om böckernas innehåll.

– Min spontana reaktion är ju att vi inte ska sälja de här böckerna, säger hon.

Östhammar kommun kontaktade även Skolverket med sina synpunkter på litteraturen och en önskan om att myndigheten informerar om problematiken så att skolor plockar bort utländska läromedel vars budskap strider mot den svenska skolans värdegrund.

– Även om de inte har något granskningsansvar för läromedel så tycker jag ändå att de måste reagera på en sån här sak. Det skulle inte krävas så mycket av dem att informera Sveriges skolor om att sådana här läromedel används och uppmana rektorer och berörda lärare att kontrollera läromedlen i undervisningen, säger Zacharias Fjellander.

Myndigheten svarade Östhammars tjänstemän i ett brev att läromedel ska genomsyras av skollagens värdegrund men att man inte kan säga vilka läromedel som en enskild skola ska använda.

– Vi ser jätteallvarligt på den här typen av innehåll i läromedel. Utifrån den beskrivning vi fått från Östhammar kommun är det något som absolut inte ska finnas. Det är inte förenligt med skolans värdegrund. Vi har nu informerat Skolinspektionen som är tillsynsmyndighet, säger Malin Jern, enhetschef på upplysningstjänsten på Skolverket, till DN.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på avslöjandet i DN:s artikel.

– Jag blev väldigt upprörd över detta. I svenska skolböcker ska det inte finnas antisemitism, inte rasism och inte hyllande av barnsoldater. Punkt! säger utbildningsminister Anna Ekström.

Ekström säger vidare att beslut om vilka läromedel som ska användas i svenska skolor tas på lokal nivå, vilket lägger ett ”väldigt stort ansvar” på den enskilda rektorn.

– Jag blir så klart fundersam över att det i andra länder är vanligt med noggranna kvalitetskontroller av läromedel, medan det svenska systemet i detta hänseende är väldigt avreglerat, säger Anna Ekström, som inte är beredd att i nuläget gå in på hur den problematiken ska hanteras.