Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lars Leijonborg: ”De skjuter på helt fel person!”

Foto: Maja Suslin/TT

Karolinska Institutets ordförande Lars Leijonborg slår tillbaka efter den hårda kritiken om att KI-skandalen orsakats av den forskningspolitik som han själv drivit igenom. ”En bedragare har tagit sig in på KI, han borde ha stoppats av sina vetenskapliga kollegor, det har inte skett, men är det verkligen tillräckligt för att döma ut hela systemet?” kontrar Leijonborg.

Lars Leijonborg får tung kritik på DN debatt för den politik för ”elitsatsning” på forskning som han som forskningsminister 2008 stod bakom. Tanken var att en viss del av forskningsanslagen skulle koncentreras till särskilda forskningsområden, och några få universitet.

Det är den politiken som i förlängningen lett till KI-skandalen, menar bland andra Nobelpristagaren Arvid Carlsson på DN debatt. Stamcellsforskningen som Paolo Macchiarini ägnade sig åt var en del av ett sådant prioriterat forskningsområde

Arvid Carlsson argumenterar bland annat för att universiteten genom de stora, prestigefulla anslagen, fått ett egenintresse som bidrar till att man i det längsta inte vill sänka forskningsprojekt som man satsat på, och att det är emot den vetenskapliga traditionen med ”peer-reviews”, att konkurrerande forskare utvärderar och granskar varandras forskning kritiskt, och på så sätt matchar fram viktig forskning. Nu väljs forskningssatsningarna på lösare boliner, menar debattörerna.

Men Lars Leijonborg ger inte mycket för debattartikeln.

– Men jag har ju varit den stora förkämpen för peer-review och akademisk självständighet. Förra veckan sade Arvid Carlsson att jag skulle avgå för att jag som lekman inte hade lagt mig i vetenskapliga beslut på KI. Nu hävdar han att det är för lite kollegialitet.

Leijonborg gör en jämförelse med sportens värld, för att beskriva situationen med Paolo Macchiarini.

– Man kan inte ställa in OS för att det finns de som fuskar, säger han.

Men det Carlsson hävdar är att OS-arrangören ser mellan fingrarna för att man vill att det ska bli världsrekord?

– Som sagt, en bedragare har tagit sig in på KI, han borde ha stoppats av sina vetenskapliga kolleger, det har inte skett, men är det verkligen tillräckligt för att döma ut hela systemet? Macchiarinis artiklar borde ha granskats bättre av medförfattare, av dem som Lancet och andra anlitar som granskare, men uppenbarligen har man slarvat här. Men innan man påstår att det är ett totalt systemfel så bör man ha mer på fötterna, säger Lars Leijonborg.

Enligt Leijonborg har Vetenskapsrådet utvärderat den här delen av 2008 års forskningsproposition, de så kallade strategiska forskningsområdena, SFO.

– De menar att den har fallit mycket väl ut, det har blivit en viktig satsning. Och vem skulle annars utvärdera om inte andra vetenskapsmän. Just den motsättningen förstår jag inte.

Lars Leijonborg säger att det är viktigt att dra slutsatser av Macchiariniaffären.

– Men det vore förödande om det drogs fel slutsatser, att vi inte ska satsa på världsledande spetsforskning och att vi inte ska attrahera forskare utifrån att komma hit. Men det är väldigt bra om vi får en bra debatt om forskningspolitik, men den ska gärna vara tydligare än dagens inlägg.

Själv är Lars Leijonborg stolt över den forskningsproposition som han drev igenom som utbildningsminister 2008.

– Den var fantastisk, det har varken förr eller senare tillförts så mycket resurser till svensk forskning. Vi byggde också in en del element för att verkligen vässa forskningsorganisationen, det fanns ”elitistiska inslag”, men jag tror att det är helt rätt för att verkligen främja forskare att försöka nå världsklass,

Hur ser du på att du får den här kritiken, det är tunga namn?

– Jag har redan fått reaktioner på morgonen att andra vetenskapsmän är bestörta att den här kritiken förs fram. Jag minns när jag var forskningsminister och träffade mina europeiska kollegor att jag var den stora förkämpen för obunden nyfikenhetsforskning. 2008 års forskningsproposition tillförde så fantastiskt mycket pengar att, utöver det som de kritiseras, så ökade vi också anslagen till den nyfikenhetsstyrda grundforskningen.

– Så de skjuter så att säga på fullständigt fel person. Och Arvid Carlsson bordet tänka igenom varför han förra veckan kritiserade mig för att jag inte lade mig i vetenskapliga beslut när han nu säger att han tycker att det är för lite kollegialitet, alltså professorsstyre.

Fakta Macchiarini-skandalen

2010: Kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet, KI. Hans anställning som gästprofessor på KI var kombinerad med en tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset, KS, mellan 2010 och 2013.

Vid Karolinska institutet bedrev han forskning och utbildning, medan vård och operationer gjordes på Karolinska universitetssjukhuset. Vid kirurgens ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patienten. Tre operationer utfördes i Sverige.

Sex av åtta av hans patienter har avlidit. En förundersökning pågår om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

2014-06: Fyra läkare anmäler Macchiarini för att ha förvanskat forskningsresultat.

2015-06: En extern utredare, Bengt Gerdin, kom fram till att Macchiarini gjort sig skyldig till flera fall av forskningsfusk. KI:s rektor Anders Hamsten friade Macchiarini från misstankar om forskningsfusk – han menade att Macchiarini inte ägnat sig åt forskning utan sjukvård.

2016-02-09: En extern utredning ledd av förre rikspolischefen blir Sten Heckscher ska utreda Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet.

2016-02-13: KI:s rektor Anders Hamsten skriver självkritiskt på DN debatt att han gjort en ”närmast total felbedömning” av fallet Macchiarini, att förtroendet för honom är förbrukat och att han ställer sin plats som rektor till förfogande.

2016-02-18: Nobelpristagaren Arvid Carlsson (m fl.) menar på DN debatt att det är Lars Leijonborgs forskningspolitik från 2008 som lett till ”katastrofen på KI”

Mer om kirurg-skandalen

”Leijonborgs reformer banade väg för katastrofen”
Ytliga miljardsatsningar. Den olyckliga tävlan om megaanslag som utbildningsministern Leijonborg införde med sin forskningspolitik har medverkat till den katastrof som KI-ordföranden Leijonborg nu har att hantera. Det skriver Nobelpristagaren Arvid Carlsson och professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand.

”Överprövningen av min granskning var ytlig och slarvig”
Sakkunniggranskning. Min slutsats var att Paolo Macchiarini fuskat i sin forskning. KI:s rektor, hans rådgivare och dekanen för forskning friade honom i augusti 2015. De vill nu inte medge att det var fel att fria då utan hänvisar i stället till nya uppgifter, skriver Bengt Gerdin.

Maria Gunther: Nu gäller det att se till att detta inte händer igen
I en stor organisation som Karolinska institutet kommer det alltid att finnas personer som ljuger, slarvar, fuskar och gör fel. Det som är avgörande är hur organisationen hanterar det.

Kritiken blev för hård: KI:s rektor slutar
Karolinska institutets rektor Anders Hamsten ställer sin plats till förfogande. Rösterna som krävde hans avsked blev till sist för starka. I en artikel på DN–debatt på lördagen skriver han om sitt beslut och är ytterst självkritisk när det gäller sin egen hantering av Macchiarini-affären.

Stjärnkirurgen – från fakta till fusk
Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.