Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lars-naslund-battre-aka-till-almedal-an-till-almedalen-goteborgspolitiker/

Sverige

Lars Näslund: Bättre åka till Almedal än till Almedalen, Göteborgspolitiker?

Almedal i stället för Almedalen? Göteborgspolitiken kan behöva fler arenor för möten med väljarna, skriver Lars Näslund. Foto: Jonas Lindstedt

När Göteborgspolitikerna nu tvekar om det är värt att fortsätta åka till Almedalen på Gotland skulle de ju i stället kunna åka till... Almedal. 

Ja, till Almedal, området vid stadens södra infart några stenkast från Liseberg.

Är det där, bland motor- och järnvägar och gamla fabrikslokaler – som nu visserligen är på väg att pånyttfödas till urban retro chic – som de lokala ”partiledarna” i Göteborg i framtiden ska möta allmänheten, hålla tal och debattera med varandra i en 031-variant av veckan i Visby?

Nej, måhända inte just där, i Almedal, även om det skulle ha sin poäng, men låt oss för resonemangets skull låna platsen där den svenska linnetygstillverkningen en gång hade sin vagga som en metafor för politikens mötesplatser med allmänheten.

Var finns den, mötesplatsen?

Var kan den vanliga väljaren i Göteborg möta sina lokala ”partiledare”? Vet folk ens vilka de är i dag, några år efter att Göran Johansson trädde tillbaka? Vet folk hur de låter? Vad de, som det heter nuförtiden, brinner för? Hur de vill se Göteborg byggas vidare?

I SOM-institutets undersökning från 2017 var en enda kommunpolitiker i rikets andra stad känd av mer än hälften av de tillfrågade (Kd:s David Lega, nu i EU-parlamentet). Nej, det är knappast att räkna med att kommunalråd som främst hanterar den nära välfärden i en allt mer fragmenterad offentlighet någonsin kan bli breda hushållsnamn. Men i tider av tilltagande populism i debatt och sociala medier och larmrapporter om sviktande intresse för partierna och att själv engagera sig som förtroendevald, borde det lokala ”okändisskapet” för de främsta företrädarna vara ett bekymmer att fundera mer över.

Ja, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sina 1 maj-tal, men inte heller då är det normalt de ledande kommunala företrädarna som står längst fram på scenen. Var annars under ett år i Göteborg finns den väl kända tiden och platsen där de som fattar besluten om kommunens 33-miljardersbudget och tusentals andra ärenden kan möta folket och varandra i tal och debatt?

Jo, en sådan scen finns faktiskt, och den anträds i morgon, måndag, under kommunfullmäktiges budgetdebatt i Börshuset vid Gustaf Adolfs torg. Eller hur nu måndagen artar sig, efter nu när Socialdemokraterna fått Demokraternas stöd för en sista-minuten-återremiss.  

Men dessa debatter pågår mitt under vanligt folks arbets- och skoltid och den evighetslånga tillställningen kan knappast kallas publikvänlig. Och ja, den webbsänds och kan ses i efterhand, men inte heller den tjänsten får sägas vara någon succé, med 2.460 startade strömmar på Youtube på ett helt år för fjolårets upplaga. 

En bild från Youtube-filmen från förra årets budgetdebatt i Göteborg. Här Liberalernas Helene Odenjung. Foto: Göteborgs stad

 

Ändå är budgetdebatten för den politiskt intresserade i Göteborg lilla julafton. Kommunalråden anstränger sig verkligen för att slipa de retoriska knivarna; det är ju här och nu de kan visa vad de går för i talarstolen, det är här och nu den politiska vardagens kneg kan få förvandlas till fest.

Redan under pressträffarna efter kommunstyrelsemötet förra onsdagen kunde vi höra rader av färdigtänkta debattgrepp testas:

– Socialdemokraterna och Alliansen är numera nästan samma skrot och korn. Vi har fullständigt olika syn på vad som ska vara en kommuns kärnverksamhet, sa SD:s Jörgen Fogelklou. 

– Jag är förvånad över Alliansen, jag tror det är förödande med deras besparing på skolan. Det blir en riktig debatt om det. Och S tar ut en halv miljard för mycket ur bolagen. Inför år 2021 saknas två miljarder. Hur har de tänkt?, sa Demokraternas Martin Wannholt, som en hint om det buller och bång som återremissen skapar.

– När vi talar om klimatet måste det till action. Det krävs en klimatprogressiv budget från Alliansen och S. Vad vi hittills sett är kosmetika. Vi ger oss inte!, sa Miljöpartiets Karin Pleijel.

Socialdemokraternas Jonas Attenius ska under måndagen göra budgetdebatt-debut och syns just nu i partiets höstkampanj på reklambilder med texter som ”Mer personal i våra skolor – före dyra privatiseringar och byråkrati”, ”Bättre löner och villkor för välfärdsarbetare” och ”Välfärden först” – allt kopplat till partiets budget.

Vi kan utgå från att Moderaternas Axel Josefsson kommer att angripa nämnde Attenius för att slarva med ekonomin:

– Jag undrar lite hur de tänker med det stora uttaget ur de kommunala bolagen. Det kommer en framtid då de måste höja skatten alternativt slakta i välfärden. Man eldar på underskottet på det här viset, sa Josefson, och Centerpartiets Emmyly Bönfors fyllde på:

– Metoden som S använder för att få ihop budgeten med höjd utdelning ur stadens bolag gör det skönt för stunden men man lånar av framtida generationer.

Ja, ungefär så där kommer det att låta under budgetdebatten.

Till vänster om V-ledaren på riksplanet, Jonas Sjöstedt, går i 1 maj-tåget V-ledaren i Göteborg, Daniel Bernmar. Foto: Adam Ihse/TT

En annan som alldeles säkert har vässat budgetdebatt-tungan är Vänsterpartiets diskussionsglade Daniel Bernmar. Han säger till DN att han mycket gärna åker till Almedal i stället för Almedalen.

– Det hade varit mycket roligare med ett lokalt Almedalen eller Järvaveckan. Annars blir det mest att vi bjuds till vissa små debatter, ofta av pensionärsföreningar, eller att vi möts i radion. Det hade varit roligt att kunna samlas på en plats och föra direkta samtal. Det finns ju så många vanföreställningar nu om både politiker och vad vi vill, det är så polariserat. Vi behöver fler och bättre arenor att möta allmänheten på här i Göteborg. 

Bernmar säger att det mest blir under valrörelserna som man ställs emot varandra.

– Så ja, det hade varit jättekul att hitta på något nytt här. 

Så, vad kan det bli? En helg i början av september varje år med alla partier på samma scen? En Demokratifest lagom till skolstarten? I Trädgårdsföreningen? Vid Näckrosdammen? I Frihamnen?

Läs mer:

Budgetkris i Göteborg – S hotar fälla Alliansen 

Alliansen: Oseriöst utspel av S när klockan är fem över tolv

Demokraterna i Göteborg: Vi tänker inte rösta på S budget