Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lars Vilks hemsida hackad

Ett halvt dygn efter det konstnären Lars Vilks överfallits under en föreläsning i Uppsala hackade någon hans hemsida: ”Jag kommer att visa dig att jag kan hacka din dator” stod det bland annat.

Personerna som hackade sidan kallar sig för "Alqatari" och uppmanar de som besöker sidan att läsa mer om Muhammed på länkade sajter.

- Det är givetvis tråkigt att någon hackar min sida men jag har meddelat min webbmaster och han kommer säkert att fixa det snabbt, säger Lars Vilks till DN.se.

Konstnären Lars Vilks överfölls under en föreläsning i Uppsala på tisdagen då en man rusade fram emot honom och försökte ge Vilks en dansk skalle. Men Vilks räddades i sista stund av en vakt:

- Säkerhetsvakten var fantastisk snabb och kastar sig emellan och vräker mig åt sidan så att den andre mannen aldrig når fram till mig, säger Vilks.

- Först tyckte jag att det var lite väl många poliser och vakter där men det visade sig att de hade gjort en riktigt bedömning.

Hur påverkas du av det som hänt dig de senaste dagarna?

- Det är första gången jag upplever fysiskt våld men jag kan inte säga att jag påverkas speciellt. Men det är en rätt märklig händelse hur saker kan förändras på ingen tid, att från att ha varit verbala och skrika och hota till att utlösa den fysiska kraften, det är ett steg till. Det är en något skakande upplevelse. Så fort jag visade mig så började de skrika "svin" och "gris".

Tror du att de som angriper dig är farliga?

- Nej, det tror jag inte. De kanske vill ge mig en omgång stryk men de är inga mördare. De är en mobb som vill ta till nävrätten.

Kommer du att kunna fortsätta uttrycka dig på samma sätt efter detta?

- Jag tror det. Vi har redan planerat att föreläsningen ska göras om i Utrikespolitiska föreningens regi i höst. (Detta dementerades på lördagen av Fredrik Haglund från Utrikespolitiska föreningen i Uppsala som menar att påståendet bygger på ett missförstånd mellan Lars Vilks och en av deras medlemmar. Anledningen till att Vilks inte återkommer i höst beror på att han redan har föreläst för Utrikespolitiska föreningen en gång. Det har alltså ingenting med den senaste tidens händelser att göra.)

Lars Vilks föredrag i Uppsala på tisdagen skulle handla om yttrandefriheten och om hans eget konstprojekt har utvecklats. Ett projekt som har kritiserats av många, inte minst för den omtalade rondellhunden. För att exemplifiera ämnet visade Vilks under föreläsningen bilder och filmer som var starkt satiriska och kritiska till religiös ämnen.

- Det finns de som anser att jag använder mig av yttrandefriheten på ett osunt sätt. Och jag ville diskutera de frågor som finns kring detta känsliga ämne, var konstens gränser går, säger Lars Vilks. Jag tycker till exempel inte att det är orimligt att komma med den här typen av satir när det gäller islam eller vilken religion som helst. Att göra undantag för någon religion är inte rimligt.

Under din föreläsning sa du att konst inte kan vara annat än våld, grymhet och orättvisa. Vad menade du med det?

- Det är ett citat från futuristernas manifest 1909. Hela den historia vi har handlar om kränkningar av vad som är estetiskt rimligt och godtagbart. Men efter historien går så tycker man att det inte var så mycket att bråka om. I ett perspektiv så blir det det synsättet som kommer fram.

Så den debatt som förs nu om din konst kommer att verka överdriven om några årtionden?

- Jag tror det. En sak som slår mig är att sakerna är så ur proportion. Min lilla teckning motsvarar inte den laddning som den utlöser. Man kommer att fråga sig hur man kunde få in så mycket i den lilla bilden.

Hade du inte väntat dig att få en kraftig reaktion från publiken när du visade den iranska konstnären Sooreh Heras film med bögarna som var utklädda i Muhammedmasker i går?

- Nej. Men nu kom det en publik som inte var intresserade av yttrandefriheten. Det jag ville diskutera var hur hennes film hade censurerats, bland annat av Youtube, trots att hon själv var muslim och kom från Iran. Vad är rätt och fel där? Är den så orimlig att den ska censurerats, och i så fall av vem? Jag ville ge exempel på konstverk som kritiserats.

Flera reagerar starkt på att du tog fram din kamera och började fotografera dem. Varför gjorde du det?

- Det ingår i dokumentationen av mitt projekt, det är något jag brukar göra. Jag tog ett par bilder men de protesterade så vilt att jag slutade med det.

Vad använder du bilderna till sedan?

- Till att dokumentera mitt projekt och dess utveckling. Det händer ju något varje gång, ibland händer det mer saker. Det blev ju en viktig händelse av det här, det kan man ju inte komma ifrån. Det blev ett nytt kapitel i hela rondellhundhistorien.

Fotnot: Artikeln är tillfogad en rättelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.