Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lars Vilks – hotad flera gånger

Flera skott har avlossats på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Nedan följer fler exempel på tillfällen då Vilks har utsatts för hot.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

I oktober 2009 greps Colleen LaRose (Jihad Jane) i USA för planer på att mörda Vilks. Hon har erkänt och ska få sitt straff på måndagen.

I mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. Ett par personer ska få sitt straff i år.

I maj 2010 utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

I september 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks men friades i tingsrätt och hovrätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.