Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lars Vilks: Hotbilden är verklig

Självmordsdådet i Stockholm föranledde att konstnären Lars Vilks nu får extra bevakning. Onsdagens händelse tycker han bekräftar den förhöjda hotbilden. Själv räds han inga attacker – och har till och med gjort nya teckningar av profeten Muhammed.

Före självmordsdådet i Stockholm fick konstnären Lars Vilks enbart tillsyn då och då, samt extra skydd under offentliga framträdanden.

Nu bevakas han av personal från Säkerhetspolisen dygnet runt.

– Det känns tryggt och bra. Nu behöver jag inte springa och titta ut genom fönstrena eller vakna om nätterna, säger han till DN.se.

De upptrappade säkerhetsåtgärderna kommer inte på begäran av honom själv, påpekar han, men han ser heller ingen anledning att tacka nej.

– Bilden har förändrats, konstaterar han.

Några tankar på ändrat förhållningssätt har han dock inte. Faktum är att konstnären till och med gjort nya teckningar av profeten Muhammed.

– Jag har fått många klagomål på att mina gamla teckningar varit taskigt ritade, att de lika gärna skulle ha kunnat göras av en nioåring. Så därför har jag tecknat nya och ansträngt mig lite mer den här gången. Det är fler linjer nu.

Verken återfinns på Lars Vilks blogg.

Men han oroar sig inte för dra på sig ytterligare hat:

– Nej, jag räknar med att mitt konto är så belastat att det inte kan bli värre.

Onsdagens händelse i Danmark ser han som ett kvitto på att hotbilden faktiskt är verklig.

– Det skulle ske saker under jul sades det och det här är indikerar just det. Där finns en livlig aktivitet; man har hörsammat kallelsen. Just därför har jag fått den här extra bevakningen.

Hur länge han ska skyddas av Säpo dygnet runt vet han inte.

–  Det blir nog ett tag, det här går väl inte över i första taget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.