Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lasse Wierup: Ingen lösning för marockanska gatubarnen

Ödehuset i Mölndal.
Ödehuset i Mölndal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen har fortfarande inte löst vart de marockanska gatubarnen ska ta vägen. De 16 unga pojkar som ockuperat ett hus i Mölndal är en del av ett problem som för länge sedan blivit ohållbart.

För snart två månader sedan krävde inrikesminister Anders Ygeman (S) att Marocko tar tillbaka de över tusen pojkar och unga män som kommit till Sverige utan asylskäl.

”Något annat duger inte”, sa Ygeman till DN, som berättat att 1.800 brott knutits till den växande gruppen ensamkommande minderåriga – enbart i Stockholm.

Marocko gav Sverige nobben. I stället för att träffa Ygeman startade man en kampanj där Sverige kritiserades för att i hemlighet ha beslutat erkänna Västsaharas självständighet, ett område som Marocko ockuperat.

Sedan dess är relationerna låsta. Marocko vägrar ta emot medborgare som inte samarbetar. Och pojkarna vill nästan aldrig avslöja sin riktiga identitet. Det har successivt ökat trycket på den svenska socialtjänsten, polisen, LVU-hemmen, Statens Institutionsstyrelse och – som sista led – fängelserna.

För i det limbo som pojkarna nu befinner sig är det ett faktum att många – absolut inte alla – börjar begå brott. Vanligast är snatterier, stölder, personrån och narkotikabrott men också grövre kriminalitet förekommer. Och i takt med att pojkarna återfaller skärper domstolarna straffen, vilket allt oftare leder till fängelsestraff.

Även utvisningsdomarna ökar. Men när Sverige slutat verkställa utvisningarna återvänder pojkarna till kompisgängen, som enligt polisen ofta föredrar friheten i tält, sommarstugor och andra tillfälliga bostäder framför en kontrollerad tillvaro i familjehem eller HVB-hem. Var och en inser att utvecklingen är ohållbar.

DN har frågat Anders Ygemans pressekreterare vilket steg ministern nu tänker ta. Hittills har inget svar kommit. Under intervjun i september försäkrade Ygeman dock att han, om Marocko skulle trilskas, var beredd att skicka sin statssekreterare Anne Linde till Marocko ”och ta diskussionen där”.

Börjar det bli dags att tanka regeringsplanet?

Detta har hänt

Under onsdagen upptäcktes 16 pojkar i en tom villa i Mölndal. De riskerar åtal för olaga intrång, tre greps misstänkta för stöld. Pojkarna uppger sig vara mellan 9 och 18 år, men såvitt känt har deras identiteter inte kunnat säkras. Enligt polisen tros flertalet komma från Marocko och många av dem har tidigare HVB-placerats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.