Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lattakut-i-landvetter-stangd-efter-misstankt-coronafall/

Sverige

Lättakut i Landvetter stängd för corona-oroliga – efter misstänkt fall

Lättakuten på vårdcentralen i Landvetter stängde under torsdagen på grund av ett misstänkt coronavirusfall. 

– Det var en man som varit på semester i Norditalien. Han betedde sig helt korrekt och väntade utanför, så han har inte varit inne i väntrummet med andra patienter, säger vårdcentralschefen Stina Tärning till Dagens Nyheter.

Lättakuten i Landvetter var öppen mellan 8 och 11 på torsdagsförmiddagen och det var mot slutet av den perioden som den misstänkt sjuke mannen ringde på. Han var nyss hemkommen från Italien och hade luftvägssymtom.

– Jag tog då beslutet att stänga mottagningen även under fredagen, säger vårdcentralens chef Stina Tärning.

Stängningen beror inte på att vårdcentralen behöver saneras, för mannen var aldrig inne i byggnaden, utan togs om hand av personal utanför och skickades sedan vidare för provtagning till Östra sjukhuset. 

– Det är ett misstänkt fall. Sådana prover tas flera stycken varje dag. Om det blir ett bekräftat fall kommer vi att gå ut med ett pressmeddelande och informera ordentligt, säger Gabriel Holmqvist på Västra Götalandsregionens presstjänst. 

Vårdcentralschef Stina Tärning säger att mannen som sökte vård i Landvetter inte verkar ha någon koppling till den man som konstaterades sjuk på onsdagen.

– Nej, ingen sådan känd koppling. Den här mannen har också varit i Italien och kände symtom efter hemkomsten.

Den som söker lättakuten i Landvetter hänvisas numera till telefon, men mottagningen är inte stängd för alla patienter. Stängningen är till för att inte fler corona-oroliga ska söka sig till vårdcentralen. Den som efter samtal med mottagningen konstateras ha andra besvär kommer att få en tid och välkomnas in i lokalerna. 

– Överlag tycker jag att vi kan uppmana invånare nu att inte söka vård om det inte är absolut nödvändigt i det här läget. Vi kommer att behöva använda resurserna klokt, säger Stina Tärning.