Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lättare för afghaner få skydd här

Migrationsverket bedömer att säkerheten i Afghanistan har försämrats. Det kommer därför att krävas mindre för att asylsökande afghaner ska få skydd i Sverige.

Migrationsverket har tagit fram ett nytt rättsligt ställningstagande för Afghanistan. I det görs bedömningen att alla landets 34 provinser berörs av konflikter. I bara tre av provinserna råder det andra ”svåra motsättningar”.

– I princip alla provinser i landet så råder det väpnad konflikt, säger rättschefen Fredrik Beijer.

– Det är urskillningslöst våld i nästan alla provinser.

Det innebär att Migrationsverket kommer att vara ännu mer försiktigare än tidigare när man gör riskbedömningar i asylärenden.

– Det krävs mindre individuella skäl i en sådan situation, säger Beijer.

Eftersom våldet varierar mellan provinserna och inom provinserna så kommer Migrationsverket ändå att göra individuella bedömningar. I Helmand-provinsen är läget allra svårast.

– Kommer du från Helmand-provinsen så kommer vi att säga att där kan man inte vara, säger Beijer.

I Migrationsverkets bedömning tar man hänsyn till om personen kan vistas i andra delar av landet än hemprovinsen.

– Vuxna män i arbetsför ålder kan normalt sett klara sig i Kabul, men sedan får man gå in och titta på individen. Det kan finnas handikapp, ålder är en faktor. Ju yngre du är, desto mindre kan man kräva i sådana situationer, säger Beijer.

Under de första tio månaderna i år fick 44 procent av afghanerna bifall på sin asylansökan. Hur mycket den andelen nu kan växa vill Beijer inte spekulera kring:

– Det blir inte så att alla kommer att få stanna, det blir individuella bedömningar, men med ännu större försiktighet än tidigare.

Fakta:Asylsökande afghaner

Förra året sökte 41 564 afghaner asyl i Sverige, varav 23 480 ensamkommande barn

Fram till första november i år hade 2 606 afghaner sökt asyl i Sverige, varav 643 ensamkommande barn.

Av de ärenden som avgjorts under årets tio första månader har 44 procent fått bifall på sin asylansökan.

När det gäller ensamkommande barn har 74 procent fått bifall.

Källa: Migrationsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.