Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lattnad-hos-overlakare-efter-sahlgrenskas-nya-coronabeslut/

Sverige

Lättnad hos överläkare efter Sahlgrenskas nya coronabeslut

Coronasmittade intensivvårdspatienter ska börja vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Coronasmittade intensivvårdspatienter ska börja vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg skulle fredas från patienter med covid-19 för att minimera risken för smittspridning. Nu har planerna ändrats och även coronasmittade intensivvårdspatienter ska börja vårdas på sjukhuset.

– Vi känner en stor lättnad för patienternas skull, säger en överläkare som tidigare kritiserat sjukhusets pandemihantering. 

Från början gällde att patienter som bekräftats bära på viruset skulle vårdas på Östra sjukhuset, Mölndals sjukhus och IVA-tältet Kronan. Sahlgrenska skulle hållas covid-19-fritt för att inte riskera att smitta andra patienter och personal. 

Som SVT Väst var först med att rapportera har nu planerna ändrats. Just nu gör man i ordning en uppvakningsavdelning på Sahlgrenska med ett tjugotal platser för covidpatienter i behov av respiratorvård och annan intensivvård.

– Utvecklingen när det gäller inflödet av patienter i behov av intensivvård ser ut att bli mer utdraget än vad vi först väntade oss. Nu förbereder vi oss för att ta emot patienter under en lång tid och då behöver vi utöka kapaciteten inomhus och ha platser tillgängliga på samtliga sjukhustomter, säger Peter Dahm, verksamhetschef för bland annat intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett skriftligt svar till DN.

Dahm berättar att man har arbetat hårt med att ta fram platser med så liten risk för smittspridning som möjligt. 

– Platserna finns i en byggnad skild från huvudbyggnaden och de medarbetare som arbetar på avdelningen kommer i liten utsträckning att röra sig på andra enheter. Vårdhygien har varit delaktig i arbetet för att säkerställa goda rutiner när enheten öppnar. Utöver det följer vi Västra Götalandsregionens rutiner för covid-19 för skyddsutrustning liksom basala hygienrutiner.

Sjukhusets hantering av covidpatienter och i synnerhet IVA-tältet Kronan, som uppfördes av försvaret utanför Östra enbart för covidpatienter, har varit föremål för en intern konflikt mellan sjukhusledningen och en grupp överläkare.

Överläkarnas kritik handlar om huruvida det går att vårda sjuka i tältet på ett patientsäkert sätt. De lyfter bland annat att personalen tvingas jobba i trånga utrymmen, i nya arbetslag utan utarbetade rutiner och med en föråldrad utrustning som enligt överläkarna inte håller måttet.

– Vi menar att man bedriver en etiskt oförsvarbart låg standard på vården i tältet utan att alla andra alternativ har uttömts. Det är klart att man kan hamna i en situation där man tvingas sänka nivån men vi tycker inte att man ska göra det innan det är absolut nödvändigt, säger en av överläkarna, som vill vara anonym, till DN.

Att patienter nu läggs in på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning ser de kritiska överläkarna som något positivt.

– Vi känner en stor lättnad för patienternas skull, förutsatt att ledningen nu menar allvar med att bara använda tältet i absoluta nödfall. Det blir också ett slags kvitto på att vi hade rätt, även om ingen kommer att erkänna det från ledningens sida, säger överläkaren. 

Verksamhetschefen Peter Dahm menar i stället de nya planerna är resultatet av sjukhusets långsiktiga arbete med att förstärka intensivvården under pandemin.

– Vi har hela tiden arbetat med att utöka intensivvårdskapaciteten på olika sätt och att ta fram platser inomhus i befintlig verksamhet har tagit längre tid. IVA-enhet Kronan var och är fortsatt en viktig del beredskapen för att vid behov ta emot ett stort antal patienter på kort tid.

Även sjukvårdsdirektören Ann Söderström har i en tidigare intervju försvarat användningen av tältet. 

– Det är viktigt att förstå att tältet är en del av vår pandemiplanering och vi är jättetacksamma mot försvarsmakten för detta. Den vården som bedrivs där är inte sämre, sade hon förra veckan.