Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Laxen hotad av global uppvärmning

Foto: Cultura RM / Alamy

Det vilda laxbeståndet riskerar att minska kraftigt till följd av den globala uppvärmningen. Det varnar en grupp forskare för i en ny studie i tidskriften Nature.

Laxen är en av våra mest folkkära fiskar och en vanlig rätt på mångas matbord. För samer och andra urfolk runtom i världen har fisken stor kulturell betydelse, och dess vandringar mellan söt- och saltvatten gör den ofta till en viktig kugge i ekosystem.

– Fullvuxna laxar transporterar näringsämnen från havet till älvar och insjöar, där rovdjur och den egna avkomman drar nytta av det, säger professor Jörgen Johnsson, som forskar om lax och öring vid Göteborgs universitet.

Men risken finns nu att framtida generationer inte kommer att få se laxar göra sina karaktäristiska strömhopp.

I en ny studie i tidskriften Nature visar ett kanadensiskt forskarlag att de allt högre halterna av koldioxid i atmosfären och den försurning som det leder till i sjöar och hav, kan förändra fysiologi, tillväxt och beteende hos laxfiskar – något som i förlängningen kan hota deras överlevnad.

Forskarna har fokuserat på stillahavslax, men Jörgen Johnsson säger att det inte finns någonting som säger att de laxarter som finns i vår del av världen skulle vara mindre påverkade.

– Studien visar på en beteendeförändring av koldioxidförsurning när unga laxar känner lukt av rovfisk – de upptäcker helt enkelt inte rovfisken i tid. Detta skulle också kunna innebära att deras förmåga att lukta sig tillbaka till sötvatten minskar, säger Johnsson.

Den lax som säljs i matbutiker kommer ofta från laxodlingar, så förändringarna behöver inte leda till att laxfilén försvinner helt från tallriken. Men studien visar på de dramatiska följder som den globala uppvärmningen kan ge upphov till i våra sjöar och hav.

Rent kemiskt går det till så här: ökade halter koldioxid i atmosfären får mer kolsyra att bildas i vattnet, vilket leder det till att det genomsnittliga pH-värdet sjunker.

– Haven är i dag trettio procent surare än de var för hundrafemtio år sedan. Om vi fortsätter att släppa ut koldioxid med den hastighet som vi gör nu, kan havet vara dubbelt så surt vid slutet av århundradet, säger Jonathan Havenhand, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Kommer laxen att finnas kvar då?

– Det är för tidigt att säga. Ekosystem är komplexa, och ibland ersätts en art av en annan. I andra fall kan nya generationer av en art kanske anpassa sig till en ny miljö genom naturligt urval. Det enda vi vet säkert är att saker kommer att förändras. Och det faktum att vi påverkar naturen så kraftigt borde vara tillräckligt för att väcka oro, säger Havenhand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.