Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lchf-kritik leder till hot

Hotbrev, personliga påhopp och dödshot. Det blir ofta konsekvensen för experter som ifrågasätter nyttan med vissa dieter.

Läkare, dietister och forskare är bekymrade över att de vetenskapliga näringsrekommendationerna allt oftare ifrågasätts av bloggare och självutnämnda experter.

På sociala medier anklagas de som kritiserar dieter som exempelvis lchf (low carb-high fat) för att vara lögnare och ”köpta” av livsmedelsindustrin.

I debatten - som i bland kallas för ”kolhydratkriget” - förekommer även hot. På tisdagsmorgonen kunde Sveriges Radio berätta om en forskare som tvingats ha väktare på plats vid sin egen disputation efter att ha hotats av lchf-förespråkare.

DN har talat med flera läkare, dietister och forskare som alla vittnar om hur de fått motta otrevliga mejl och dödshot efter att ha ifrågasatt nyttan med lchf.

– Det har stått att man borde skjuta en kula i pannan på mig. En bloggare skrev att jag dödar barn och att jag borde jämställas med de stora mördarna genom tiderna, säger Claude Marcus, professor och barnläkare vid Karolinska institutet som ofta varnar för farorna med mättat fett.

– Varenda gång jag uttalar mig får jag otrevliga mejl där man talar om för mig hur dum och inkompetent jag är, att jag stympar barn när jag opererar dem i stället för att ge dem lchf-kost, säger han.

Hoten har anmälts till Karolinskas säkerhetsavdelning men inte till polisen.

Elisabet Rothenberg, biträdande professor i näringslära vid Högskolan i Kristianstad och ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa, är väl bekant med problemet. Enligt henne förekommer det att dietister låter bli att uttala sig i frågor om lchf i rädsla för att utsättas för en kritikstorm.

– De finns de som känner sig hotade och inte längre framträder så rakryggat som de skulle vilja.

Hon har själv inte blivit hotad, men som ordförande för Dietisternas riksförbund fick hon ofta höra om medlemmar som ”höll en lägre profil än vad de annars skulle ha gjort”.

– Jag vet att många avstår från att framföra sina vetenskapligt förankrade åsikter eftersom man vet att man kan få väldigt mycket kritik på ett sätt som inte är sakligt, säger hon.

Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har varnat för att fettdieter kan vara skadliga för hälsan och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, bland annat i tv-inslag och debattartiklar.

– Efter det har inkorgen fyllts. Det har varit hemsk många otrevliga mejl, men inga hot.

Hon känner inte igen bilden av att läkare och forskare undviker att föra fram sina teser i rädsla för att utsättas för en kritikstorm från de mer extrema lchf-förespråkarna. Däremot har hon vid flera tillfällen avstått från att skriva en replik eller gå i svaromål.

– Det är helt meningslöst efter som att de inte kommer att ändra sig.

Gemensamt för mer extrema lchf-förespråkare är att de sällan tål att ifrågasättas.

– Till skillnad från forskare som ständigt måste vara kritisk mot både sina egna och andras slutsatser har den här gruppen svårt att tänka sig att saker och ting kan vara på ett annat sätt, säger hon.

Läs mer: Riskfyllt ge lchf-kost till barn med diabetes

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.