Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ledamöterna ”lurade” Reinfeldt

Modern svensk politik består inte bara av att lyssna till varandras argument och idéer. Den kräver betydligt mer av sina utövare. Några ledamöter tog sig till och med en ”lur” när riksdagen öppnade på tisdagen.

Den som i dag inte klarar av att göra minst två saker samtidigt har sannolikt inte i den svenska riksdagen att göra.

Så medan ledamöterna som bänkat sig för att lyssna till statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring säkert höll öronen på skaft lät de samtidigt blicken glida mot de medhavda mobilerna som med avstängt ljud ändå blev till ett utmärkt komplement då framställningen långsamt fortskred mot sitt klimax.

Många visade öppet sina nya mobiler för sina kamrater så här den första dagen efter sommarlovet medan andra lite blygsamt höll de smarta telefonerna någon decimeter närmare det egna knäet.

Kanske kommunicerade de med sina nära och kära? Kanske var det brådskande partiärenden som inte kunde vänta? Kanske var det den lokala valkretsens medborgare som önskade lyckas till nu när den nya terminen tar fart?

Ledamöternas glada knappande visar att de alltid går att nå och om den bästa av läsekretsar skulle önska ringa någon av dem så finns alla telefonnummer på riksdagens hemsida.

DN:s fotograf Paul Hansen kunde bara inte låta bli att låta de lurande ledamöterna få lite hjälp med att dokumentera detta högtidliga tillfälle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.