Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Leif GW Persson: Rätt med dödligt våld

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson anser att det var rätt att använda dödligt våld mot den 24-årige man som på söndagen högg ihjäl en kvinna och knivskar två andra personer i Varberg.

– Det var en stor, farlig jävel med kniv som huggit ned flera personer. Av det jag ser på filmen var insatsen invändningsfri – det var rätt att skjuta verkanseld, säger han.

Poliserna som deltog i insatsen ser på det filmklipp som fångat skottlossningen ut att följa reglementet till punkt och pricka, enligt Leif GW Persson.

– Av filmen att döma har jag svårt att se att polisens insats skulle vara klandervärd. De gjorde allt man ska göra – de ropade åt honom att släppa kniven, de sköt varningsskott och när han ändå fortsatte fram emot dem så sköt de verkanseld, säger han.

– Bara någon som är självmordsbenägen skulle försöka oskadliggöra honom med pepparsprej, säger Leif GW Persson.

Polisen i Sverige bytte 2003 ut sin tjänsteammunition från vanlig helmantlad kula till en hålspetskula kallad Speer Gold Dot. Dumdumkulorna, som de kallas, utvidgas vid träff och stannar i kroppen. Nackdelen med expanderande kulor är att de orsakar stor skada.

– Det är faktiskt jaktammunition. Du kan träffas i armen och sedan förblöda, säger Leif GW Persson.

Hålspetskulor är förbjudna i krig, enligt Haagkonventionen. De får därför inte användas av militär. Däremot finns det ingenting som hindrar att polis använder sig av ammunitionen. Argumentet för att den svenska polisen skulle byta tjänsteammunition var att risken för att skada oskyldiga genom rikoschetter skulle minska.

Leif GW Persson tror att mannen hade kunnat oskadliggöras med ett projektilskjutande elchockvapen, en så kallad taser. Men ett sådant vapen är den svenska polisen inte utrustat med. Då och då framför poliser önskemål om att utrustas med elchockvapen, men för Rikspolisstyrelsen är det inte aktuellt sedan polisens etiska råd gav tummen ned 1995. En del forskning visade att dödsskjutningarna inte skulle minska med elpistoler.

– Polisen har batong, pepparsprej och pistol – tripp, trapp, trull – och anser inte att man behöver ytterligare vapen, säger Leif GW Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.