Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Leksaksindustrin konserverar könsroller

Julen är konservativt förpackad, vilket är extra tydligt i leksaksbutikernas kataloger. Tjejer leker med dockor, killar med pistoler. ”Leksaksindustrin lyfter upp avarterna av ojämlikhet”, säger professor Yvonne Eriksson.

Få högtider konserverar rådande könsroller lika mycket som julen. Det menar Yvonne Eriksson som är professor i informationsdesign vid Mälardalens högskola:

– Så här års tipsas hon om klappar till honom, och han om klappar till henne. Varor förpackas hårt för att passa en grupp och tilltala det motsatta könet.

Även barn drabbas av den strikta uppdelningen mellan könen.

Enligt Yvonne Eriksson, som har skrivit om hur genus konstrueras i leksakskataloger, är leksaksindustrin den kanske mest konservativa branschen av dem alla. Något som blir väl tydligt vid en titt i butikernas produktkataloger.

– På interiörbilderna är det tydligt uppdelat vad som är pojk- och flickleksaker. Man ser inga killar leka med dockor, de är i stället mer aktiva på bilderna.

– Det är till och med så att man kan se tjejer sitta och hålla ihop händerna, tittandes beundrande på killar som leker. Man ser aldrig killar som iakttar tjejers lek.

För fem år sedan förekom aldrig flickor och pojkar på samma bild i leksakskatalogerna – så strikt var uppdelningen mellan könen.

– Det har blivit bättre i dag. Men leksaksindustrin är en konserverad värld som inte avspeglar det jämställdhetsarbete som ändå pågår, säger Yvonne Eriksson.

Hur ska man då komma åt problemet?

Att räkna flickor och pojkar på bild räcker inte, menar Eriksson. Ansvariga bör se över hur leksakerna presenteras – hur används produkterna?

– Killar kan bygga pärlplattor, och tjejer leka krig. Det är inte konstigare än så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.