Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lena Sundström: Främlingsfientlighet är ett val

Häromdagen såg jag om Bo Widerbergs film ”Kvarteret Korpen”. Och ni vet hur det är, ibland oroar man sig över att tiden skall ha gått. Att gamla kärlekar inte skall tåla att dras fram i ljuset. Keve Hjelms drömmande figur, förälskad i sitt horisontala läge i soffan som för honom bort från vardagen i fattigkvarteren till Grand hotell där affärscigarrerna ligger med gördeln som svepning och självdör på lit de parade. Sonen Anders med författardrömmar och klasshat och fadersförakt. Och i slutet.

Desperationen när sonen försöker lyfta modern ur uppgivenhet och fattigdom. ”Gå och rösta mamma. Alla val är viktiga men det här valet är så viktigt mamma. Det får inte komma in några nazister i riksdagen.”

Det självklara arbetarklassperspektivet. Jag tänker på det nu i år. Detta valår. Ett valår när både media och politiker riskerar att förväxla främlingsfientlighet med folklighet. Vilket bara avslöjar det verkliga folkföraktet hos dem som har så dåligt samvete över sin dåliga koll på Sverige utanför Stockholm att de köper Sverige­demokraternas bild.

Frågan är förstås hur det går det till när vi intalar oss att Sveriges mest styvmoderligt behandlade väljare är vita heterosexuella män som oftast bor i Skåne, och betydligt mer sällan i norra Sverige.

Med tanke på att det är kvinnor som tjänar minst i samhället, som arbetar deltid men önskar sig heltid, som har lägst privat pensionssparande och i snitt knappt hälften av männens tjänstepension, skulle man kunna tro att Sveriges största missnöjesparti bestod av kvinnor. Besvikna väljare som sliter ut sina kroppar i samhällsbärande funktioner. Väljare som egentligen inte är rasister men som känner sig bortglömda och bittra, och som därför röstar på ett främlingsfientligt parti för att ”röra om lite i grytan”.

”Jag är inte bara barnmorska. Jag är rasist också.” Med den efterföljande debatten; ”Vi måste lyssna på barnmorskorna innan de blir radikaliserade och sätter sig i en källare, och syr banderoller med budskap som de hänger upp på broar där man kan läsa att chefredaktörerna i det här landet skall dö.” Hemliga kvinnliga nätverk som ägnar lediga stunder åt att skriva anonyma hatinlägg där de trakasserar män som uttalar sig i offentligheten. För att de tar sådan plats. Fast så är det ju inte. Min mormor var 13 år när hon skickades hemifrån för att tjäna piga, men hon skulle aldrig drömt om att rösta på ett rasistiskt parti för att bli lyssnad på.

Främlingsfientlighet är ett val, och genom historien har den funnits bland de förtryckta och bland de besuttna. Bland svenska intellektuella på 30-talet och hos en fattig tysk befolkning. Bland rika plantageägare i den amerikanska södern och hos daglönare. I brukssamhällen i Sverige – och i Vellinge och på Östermalm. Forskare som har sökt efter gemensamma faktorer bland främlingsfientliga partiers väljare har heller inte funnit några enkla svar. I en del länder var väljarna högutbildade, i andra lågutbildade. Ibland var de långtidsarbetslösa, ibland välbeställda. Ibland bodde de på landsbygden, ibland i tätort.

Endast två faktorer förenade länderna – de främlingsfientliga partierna lockade manliga väljare, väljare som inte tyckte om invandrare.

Och jag tänker på detta när jag hör trumpetstötarna som tar höjd över husen i ”Kvarteret Korpen”. Jag tänker på alla Anders, alla som är som min mormor, alla människor runt om i Sverige i dag som aldrig skulle rösta på ett främlingsfientligt parti. Jag hoppas att vi ser dem. Trots att de aldrig kommer att utgöra ett hot om en farligare värld.

Lena Sundström är journalist och författare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.