Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lettland: Sverige bör gå med i Nato

Lettlands president Raimonds Vejonis på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
Lettlands president Raimonds Vejonis på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Krigsspel inom Nato visar att försvaret av Gotland är så svagt att Ryssland vid ett angrepp på ön tar kontroll över Östersjön. Vid krig i Nordeuropa kommer Sverige att dras in och borde därför både rusta upp och gå med i Nato. Det säger Lettlands president Raimonds Vejonis i en DN-intervju.

– Vi måste se delar av Arktis, Norden och Östersjön som en region. Jag har varit försvarsminister och militärt sett är detta ett enda operationsområde. Blir det en militär eskalation mot ett land här, så kommer alla länder att dras in, säger president Raimonds Vejonis till DN.

DN möter presidenten minuterna efter att han talat till Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Där underströk utrikesminister Margot Wallström (S) att utrikespolitiken är Sveriges första försvarslinje, och att gå med i Nato inte skulle bidra till avspänning. Därefter intog Lettlands president podiet med närmast motsatt budskap:

– Vi vet att många i Sverige känner att ett starkare försvar kan ses som en provokation av Ryssland. Efter 50 år av sovjetisk ockupation tror vi att vi känner Ryssland och ryssarna bättre än de flesta andra européer, sade presidenten och upprepade två gånger: ”Det är svaghet som provocerar rysk aggression”.

Enligt honom visar Rysslands krig med Georgien och Ukraina att Putinregimen respekterar andras makt men utnyttjar svaga grannar. Vid Östersjön och i Arktis kan de massiva ryska rustningarna syfta till att skära av nordöstra Europa i en konflikt, enligt presidenten.

– Sverige drog som de flesta andra länder ned sitt försvar och lade ned försvarsanläggningarna på Gotland. Ön är mycket viktig att försvara eftersom man därifrån totalt kontrollerar Östersjön. Jag vet, från tiden som försvarsminister för två år sedan, att försvaret av Gotland är mycket svagt, säger presidenten och avslöjar:

– Vi har genomfört krigsspel med olika scenarier där ett scenario är mycket pessimistiskt – men också det mest troliga. Det är att Ryssland från Kaliningrad skär av de baltiska länderna från Europa. Om Ryssland intar Gotland är det kung över Östersjön, Finland och Sverige. Från Gotland kan de med sina nya luftvärnssystem och markrobotar totalt kontrollera allt inom 50 mils radie och avbryta alla försök att sända in hjälp till oss, säger president Vejonis.

Han ser Rysslands agerande som alltmer oberäkneligt.

– Därför ligger det i Sveriges eget intresse att hjälpa till att stärka försvaret i Östersjöområdet. Om Sverige gick med i Nato skulle det avskräcka från anfall, eftersom ett sådant skulle utlösa alliansens försvarsgarantier. Inget land vill med vett och vilja starta krig mot ett Natoland.

Lettland dubblar försvarsanslag

Sedan Rysslands krig i Ukraina inleddes 2014 har Lettland beslutat att till 2018 fördubbla sina försvarsanslag (från 0,9 till 2 procent av bruttonationalprodukten). Sveriges försvarsanslag ligger på 1,0 procent och blir därmed de lägsta i Östersjöområdet. Ryssland ligger högst med 4,5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.