Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Levande igelkottar används som fotbollar”

Foto: TT

Kottecentralen i Lilla Edet i Västra Götalands län har fått in ett stort antal igelkottar som har utsatts för djurplågeri, skriver SVT Nyheter Väst. Enligt verksamhetens ansvariga Monica Jonasson misshandlas mängder av igelkottar varje sommar.

– Det är ungdomar som spelar fotboll med dem och jag vet inte allt. Jag förstår inte hur folk blir uppfostrade, har man inte empati för djur har man det inte för människor heller, säger hon till SVT.

Kottecentralen är en ideell verksamhet som tar emot igelkottar och ekorrar som på olika sätt farit illa. Särskilt utsatta är igelkottar där man hittills i år redan har tagit emot minst tio djur som misshandlats av människor. Nyligen fick de in en igelkottsunge som hade blivit knivskuren. Ett flertal andra igelkottar ska även ha dött innan de har nått Kottecentralen.

Enligt Monica Jonasson är djurplågeriet av det fridlysta djuret ett återkommande problem som drabbar mängder av igelkottar varje sommar.

På Kottecentralen har man just nu ett 50-tal igelkottar omhändertagna, främst ungar som har förlorat sina mammor.

– Det finns nog med faror för igelkottarna ändå, grävlingar och trafiken. De behöver inte bli utsatta av våld från människor också, säger Monica Jonasson till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.