Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Liberalerna kräver att rikspolischef Eliasson avgår

Dan Eliasson.
Dan Eliasson. Foto: Erik Nylander/TT

Liberalerna kräver att rikspolischef Dan Eliasson avgår efter DN:s uppgifter om polisen kraftigt försämrade utredningsresultat.

– Vi som parti har inte längre förtroende för att han kan leda polisen, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för L.

Måttet är, enligt Haddad, rågat när det nu står klart att polisens utredningsverksamhet fortsätter att prestera allt sämre. Under årets första tio månader föll antalet färdiga brottsutredningar med 9 procent jämfört med motsvarande period 2015.

– Vi ser än en gång att Dan Eliasson saknar markkontakt och inte inser vad som behöver göras, säger han och kräver att inrikesminister Anders Ygeman (S) agerar.

– Vi vill se att regeringen rekryterar någon som har polisiär kompetens, vilket Eliasson saknar. Det finns oerhört många duktiga personer som kan polisens verksamhet, fortsätter Haddad utan att själv vilja föreslå något namn.

Så sent som i oktober ställde Roger Haddad, vid rikspolischefens besök i justitieutskottet, frågor om hur planen för att vända utredningsresultaten ser ut.

– Det som förvånade mig var att Eliasson fortsatte hävda att polisen kommer att lösa problemen på egen hand, utan politiska beslut om ytterligare resurser. Det är uppenbart att det inte håller, säger Haddad och menar att polisen behöver betydande resursförstärkningar.

Moderaterna ville under tisdagen inte ansluta sig till Liberalernas avgångskrav.

– Det är förskräckliga resultat som DN rapporterar om. Men vi anser att det viktiga nu är att regeringen ställer hårdare krav. Anders Ygeman måste svara på hur länge han tänker vänta med att presentera rätt åtgärder, vad ska vi annars med en regering till?, säger Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson för M.

Dan Eliasson säger till DN att han sitter kvar så länge han har regeringens förtroende:

– Det är svårt och komplicerat, det ska gudarna veta. Men vi har vår plan och våra idéer, så låt oss gå i mål med dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.