Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/liberalerna-vill-att-regeringen-stanger-tranga-krogar/

SVENSK POLITIK

Liberalerna vill att regeringen stänger trånga krogar

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren

Folkhälsomyndigheten har vid upprepade tillfällen utryckt oro över att stockholmare fortsätter att trängas på uteserveringar.

Nu kräver Liberalerna att regeringen tar i med hårdhandskarna och om nödvändigt använder sina nya befogenheter för att stänga krogarna över valborg.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten, FHM, att fler än 2.000 svenskar nu har avlidit i covid-19. Värst drabbad är Stockholmsregionen där fler än 1.000 människor har dött i sjukdomen.

Samtidigt har vårvädret kommit till Stockholm och i parker, på krogar och på uteserveringar samlas stockholmare som har tröttnat på karantän och social distansering.

– Det är vårsol och det är lätt att få bilden av att det är faran över – det är verkligen inte det, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, vid en presskonferens.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, kräver nu att regeringen tar i med hårdhandskarna för att förebygga smittspridning på krogen.

– Det har varit mycket rapporter i media, men jag har även sett det själv när jag rör mig i stan, att det är trångt på många uteserveringar, säger hon.

Liberalerna vill att regeringen nu handlar snabbt och skärper reglerna för krögare. I ett mejl till DN skriver Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson och gruppledare i riksdagen, att alla måste ta ett större ansvar för att rädda liv:

”De flesta krögare sköter sig och följer rekommendationerna, men vi har alla sett exempel på trängsel inte minst på soliga uteserveringar. Oavsett om det är krögaren eller gästerna som inte sköter sig är det en riskfaktor vi inte har råd med. Polisen ska kunna akut stänga ned verksamheten temporärt”.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson.
Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna vill begränsa den tillåtna storleken på ett sällskap på krogen till fyra personer, men framför allt ge polisen möjlighet att på stående fot stänga en krog där trängseln är för stor.

– Vi tycker att det vore bra om man kunde ge polisen mandat att tillfälligt stänga de ställen som inte lever upp till kraven på att hålla avstånd. Sen om de rättar sig och vidtar åtgärder så kan verksamheten åter öppna, säger Anna Starbrink.

Rikspolischefen har tidigare sagt att polisen saknar sådana befogenheter, går detta att genomföra?

– Jag tycker att regeringen måste pröva om de kan ge polisen det här mandatet, det är den uppgift som regeringen måste ta på sig nu. Föreskrifter från Folkhälsomyndigheten finns redan, men vi menar att de måste skärpas. Och vad gäller den tredje punkten om att faktiskt stänga – den möjligheten har ju regeringen fått genom riksdagens beslut.

Liberalerna vill att skärpta regler ska införas omgående och om dessa inte får önskad effekt vill de att regeringen stänger krogarna över valborgshelgen. Det sistnämnda beslutet skulle enligt Liberalerna kunna gälla generellt i hela Sverige eller bara på vissa orter.

– Om det börjar brinna på en restaurang så funderar man väl inte på vad lagrummet är eller hur man ska kunna göra det där i en god ordning med rätt beslutsprocesser, utan man tömmer ju stället så klart. Det är lite så vi måste se på det här. Det är en akut situation. Vi är väldigt oroliga för att folk ska bli sjuka och dö, men också för att vår hälso- och sjukvård inte ska mäkta med.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: Jessica Gow/TT

När DN i tisdags talade med socialminister Lena Hallengren (S) riktade hon viss kritik mot att Stockholm inte har lyckats begränsa trängseln i kroglivet.

– Jag tänker att det är viktigt att rikta sig till alla dem som inte kan sköta detta nu i Stockholms innerstad och säga att man faktiskt också riskerar situationen för så många andra, sade hon då.

Pågår det diskussioner på regeringsnivå om att utnyttja ert mandat och stänga uteserveringarna, i Sverige eller specifikt i Stockholm?

– Det är klart att vi har bett riksdagen om att få ett bemyndigande för att kunna agera och det är klart att vi hela tiden gör analyser av vilka åtgärder vi kan behöva ta till, men jag tycker att det är viktigt när man tittar på den här frågan att inte säga att hela Sverige ska behandlas likadant.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt