Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lilla-hjartat-var-undernard-och-tunnharig/

Sverige

Lilla hjärtat var undernärd och tunnhårig

Lilla hjärtats liv hos den biologiska familjen blev mycket svårt, enligt förundersökningen. 

Bara ett par veckor innan treåringen avled sökte mamman på ”tvångströja barn” och ”läka sår och blåmärken” på sin telefon inför ett BVC-besök.

Lilla hjärtat hade skador över stora delar av kroppen när hon hittades död. Enligt den rättsmedicinska undersökningen var hon även undernärd och tunnhårig. 

Den treåriga flickan hittades död, invirad i tyg och plast under en barnsäng i föräldrarnas lägenhet i slutet av januari. 

Mamman, som nekar till brott, åtalades i fredags för mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Pappan, som avled i häktet i februari, är avskriven från utredningen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen avled treåringen av flera fall av trubbigt våld mot kroppen. Hon hade även narkotikaklassade preparat i blodet som tillsammans med våldet ska ha orsakat hennes död.

Några av skadorna på hennes kropp kan härledas dagar tillbaka i tiden. 

Av förundersökningen framkommer en djupt tragisk bild av flickans sista månader i livet. 

I lägenheten gjorde polisen stora beslag av narkotika, bland annat preparat som innehåller amfetamin. I köket fanns rester av narkotika på nappar och ett mindre leksaksdjur. Genom sms-trafik har polisen också kunnat följa mammans beställningar av olika preparat.  

I förhör berättar ett vittne att flickan uppgavs ha ”ramlat i badkaret” vid ett tillfälle under hösten 2019. Flickan var blek och mörk under ögonen. Pappan förklarade för vittnet att de inte kunde söka vård av rädsla för att flickan och syskonen då skulle bli omhändertagna av sociala myndigheter. 

Men under julen väcktes oro för flickan på nytt. På julafton misstänkte ett vittne att hon var drogad. 

”Jag får ingen kontakt med henne. Hon tittar på mig men ser rakt igenom mig. Hennes kroppsspråk var lojt. Hennes armar hängde längs sidorna och hon visade inga känslor”, berättar vittnet i förhör.

Dagen efter, när socialtjänsten kom dit, uppträdde pappan hotfullt i trappuppgången. Han ville inte släppa in dem och sa att flickan låg och sov. 

I förhör berättar handläggaren att hen noterar att Lilla hjärtats yngre bror, som låg i mammans famn, verkade ”avstängd”.

”Pojken gav inte ett knyst ifrån sig, han rörde sig inte och verkade helt avstängd /.../ Mamman verkade påverkad av något och gav ett intryck av att vara väldigt slö”.

Håranalyser visar att Lilla hjärtats yngre bror har haft narkotikaklassade preparat i kroppen ända sedan september förra året.  

Trots pappans aggressiva beteende gjorde socialtjänsten inget akut omhändertagande. I stället kom de överens om att ses dagen efter. Socialtjänsten inledde inte någon ny utredning.

Av förundersökningen framgår vidare att flickan vid upprepade tillfällen sa att familjehemsmamman var hennes mamma, vilket skapade irritation och frustration i familjen.

Ett vittne som träffade flickan på öppna förskolan berättar för polisen att hon tyckte att flickan såg sjuk ut, som att hon hade cancer.

”Hon var väldigt liten och smal och håret var väldigt tunt”.

I sms kallar mamman bland annat flickan för ”Das mongo”. Polisen frågar mamman varför hon vid flera tillfällen skriver om sin dotter på ett nedlåtande sätt, men mamman har inget svar.

Förundersökningen visar också att mamman, under januari, googlade på bland annat ”tvångströja barn”. I förhör förklarar mamman sökningen med att hon letade efter dräkt till en maskerad. Hon ska även ha gjort sökningar på hur man läker blåmärken och sår inför ett BVC-besök.

I förhör framgår också att pappan, kort efter flickans död, kontaktar en släkting och ber om pengar. Han säger att han inte orkar vara här. Enligt uppgift till DN finns teorier inom utredningen att föräldrarna såg över möjligheterna att resa iväg och lämna landet. 

Mamman har i förhör, och genom sin försvarare Per Oehme, sagt att flickans död orsakats av en fallolycka i badkaret. Hon nekar till brott.

I förhör berättar båda föräldrarna initialt om att flickan plaskat i vattnet, men halkat och slagit i huvudet i kranen. Pappan och mamman ska sedan ha utfört hjärt- och lungräddning. 

Men efter pappans död i häktet den 17 februari blir mammans minnen allt vagare. Hon minns då att flickan var i badkaret, att pappan stod bredvid, men inte vad han gjorde eller exakt vad som hände. 

Mamman kan inte förklara varför flickan hade blöja på sig när hon hittades död av polisen. 

Varför föräldrarna inte larmat SOS förklarar de med att de då skulle riskera att förlora sina barn till de sociala myndigheterna.

Till DN säger mammans advokat Per Oehme att polisen gjort en gedigen utredning med många förhör. 

– De har inte lämnat något åt slumpen, det tycker jag är bra. Vi hittar motbevis i samma utredning.

Vad säger du om oron för flickan som flera vittnen berättar om?

– Det finns också vittnen som inte haft oro.

Hur ser du på att man har hittat spår av narkotikaklassade preparat i barnen?

– Jag ifrågasätter det. Är det kontaminering eller har de fått det i sig? Jag vet inte. De vet inte heller.