Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lilla-hjartats-mamma-atalas/

Sverige

Mamma väntas åtalas för treårings död

Foto: jonas lindkvist, Jonas Lindkvist

Den treåriga flickan hittades död i en lägenhet i slutet av januari hos sina biologiska föräldrar. DN:s granskning visar hur treåringen efter flera år rykts upp från en kärleksfull fosterfamilj, trots risken att hon skulle fara illa. I dag väntas åklagaren väcka åtal mot mamman för att ha orsakat flickans död.

När hon var 2,5 år beslutade Kammarrätten i Jönköping att hon skulle flytta till sina biologiska föräldrar, trots uppgifter om att de fortfarande led av psykisk ohälsa och missbruk. Det fanns ingen ”påtaglig risk” för flickan att återföras till föräldrarna, ansåg rätten - och gick emot socialnämndens bedömning. 

Tio månader senare, i slutet av januari i år, hittades flickan död i föräldrarnas lägenhet. Utredningen har pågått intensivt sedan dess. 

Flickans biologiska föräldrar häktades misstänkta för att ha orsakat hennes död, men pappan avled i häktet i februari och förundersökningen mot honom lades ned. 

”Mamman, som nekar till brott, har häktats i olika omgångar och är fortfarande misstänkt för grovt vållande till annans död och för grov misshandel vid två tillfällen.”

I dag kommer åtalet mot henne, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.  

Åtalet kommer att presenteras på en presskonferens klockan 12.

Fallet med den treåriga flickans död, som efter en publicering i DN kommit att kallas ”Lilla hjärtat”, har fått stor uppmärksamhet, bland annat har regeringen tillsatt en utredning för en Lex ”Lilla hjärtat”, med uppdraget att stärka tvångsvårdade barns rättigheter.

Läs mer: 

Lilla hjärtats familjehem: Tack för all kärlek och allt stöd 

Regeringen tillsätter utredare för lex Lilla hjärtat