Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lindängen ett av områdena med hög kriminalitet

”Vi har stora problem med narkotikaförsäljning och förra året skedde nästan hälften av alla mord i Malmö här, säger Zoran Markovic, polis i Lindängens centrum i Malmö.
”Vi har stora problem med narkotikaförsäljning och förra året skedde nästan hälften av alla mord i Malmö här, säger Zoran Markovic, polis i Lindängens centrum i Malmö. Foto: Anders Hansson

Malmö. Flera mord, skottlossningar och en polisbilsbrand. Lindängen i Malmö har under det senaste året varit hårt utsatt för grov brottslighet. Nu hamnar stadsdelen på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Fredag eftermiddag på Lindängens torg i Malmö. I livsmedelsbutikens fruktstånd råder det full kommers. Familjer med barnvagnar och fullpackade matkassar släntrar över torget, några ungdomar cirkulerar runt med sina hoverboards och på pizzerians uteservering sitter ett gäng farbröder och dricker öl.

Läs mer: Sverige har fått fler problemområden – ”krisstämning inom polisledningen”

– Det här är en plats som byter skepnad vissa tider på dygnet. Många känner att det har blivit en positiv förändring den senaste tiden, men samtidigt har vi medborgare som inte vågar gå ut och köpa mjölk under mörka kvällar, säger Zoran Markovic.

Han är strategiskt ansvarig för polisens brottsförebyggande arbete i Lindängen. Stadsdelen ingår i lokalpolisområdet Malmö söder tillsammans med bland annat Nydala och Hermodsdal, ett område som nu finns med på polisens Nationella operativa avdelnings (Noa)lista över särskilt utsatta områden.

– Vi har stora problem med narkotikaförsäljning i området. Förra året skedde nästan hälften av alla mord i Malmö här och vi hade dessutom en polisbilsbrand, säger Zoran Markovic.

Han berättar att polisen just nu har två prioriteringar i Lindängen. Dels försöker man få bukt med den grovt kriminella verksamheten med ökad polisnärvaro, fler spaningsinsatser och tillslag mot narkotikaförsäljningen i området. Dels jobbar man långsiktigt genom att bygga relationer med ungdomarna som bor här.

– Sammanlagt har vi genomfört 69 olika aktiviteter tillsammans med andra aktörer. Vi har bland annat trygghetsvandringar med Svenska kyrkan och den lokala moskén, ett fotbollsprogram med Malmö FF och en entreprenörskurs för unga.

Som ett steg i arbetet mot narkotikaförsäljningen har en tillfällig övervakningskamera monterats upp på en strategiskt viktigt plats vid torget.

Vi har bland anna t trygghetsvandringar med Svenska kyrkan och den lokala moskén, ett fotbollsprogram med Malmö FF och en entreprenörskurs för unga.

– Kameran har gett 60 procent mindre brottslighet när det gäller narkotika och skadegörelse kopplat till den platsen och nu har vi ansökt om permanent kameraövervakning på två ställen i området, säger Zoran Markovic.

Foto: Anders HanssonZaman Alturkys tobaks­affär rånades i höstas. ”Nu tycker jag att det har blivit säkrare”, säger han om kamera­övervakningen och polisens ökade närvaro. Foto: Anders Hansson

Zaman Alturky tycker att kameraövervakningen är bra. Han driver en tobaksbutik i en gränd intill torget och var i höstas med om ett rån.

– Det hände på kvällen när jag stod i kassan. Det kom in maskerade män och rev ned allt som fanns på hyllorna. Nu tycker jag att det har blivit säkrare. Det är bra med kamerorna och att polisen är här oftare, säger han.

På torget kommer två unga killar fram och vill prata. Den ene drar upp sidan på sin grå luvtröja och visar ärr efter ett pistolskott.

Händelsen inträffade en gata bort i mitten av mars (för övrigt på samma gata som en 48-årig man sköts ihjäl 2012). Klockan var tre på eftermiddagen, solen sken och barnen lekte på innergårdarna runt omkring.

– Jag var på väg hem efter att ha varit ute med min bror när två maskerade killar med pistol kom fram och började tjafsa. De påstod att jag hade golat på dem, säger killen som vill vara anonym.

Han är 28 år, har bott på Lindängen i hela sitt liv och säger att han inte har en aning om vilka de maskerade männen var eller vad de egentligen ville. En av dem sköt två skott, varav ett träffade. Ryggraden skadades och han är nu sjukskriven från sitt arbete inom restaurangnäringen, men läkaren säger att han kommer att klara sig utan långvariga men.

– Jag har fått ögon i nacken efter detta. Ingen har gripits och ibland känner jag mig rädd. Men det var mest precis efter att det hade hänt.

Att Lindängen nu klassas som ett särskilt utsatt område ser han både för- och nackdelar med.

Foto: Anders HanssonRafed Karim arbetar i en butik på Lindängens centrum i Malmö. ”Det har blivit lugnare sedan kamerorna installerades”, tycker han. Foto: Anders Hansson

– En nackdel är att en del kommer att spela tuffa, ”kolla, vi bor i ett kriminellt område”. Sedan finns här absolut saker att ta tag i, men de flesta som bor här är faktiskt bra. Kolla där bara, säger 28-åringen och pekar mot pizzerians uteservering.

Den senaste halvtimmen har gänget som sitter där blivit allt gladare. Ölet flödar och gesterna är yviga.

– Det är alltid samma gäng. Visst är det skönt? Alla känner alla här, det finns en bra gemenskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.