Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Lindberg hade stora brister i sitt ledarskap”

Polisen i Uppsala frågar sig hur Göran Lindberg kunde få fortsätta som länspolismästare i Uppsala, trots mycket hård kritik. Han var ständigt frånvarande och hade stora brister i sitt ledarskap.

I fredags dömdes Göran Lindberg till 6,5 års fängelse för flera våldtäkter och andra sexbrott. Under sin tid som länspolismästare i Uppsala var han känd som en varm anhängare av jämställdhet. Men bland Uppsalas poliser var han framför allt känd som en dålig och frånvarande ledare.

– Den stora frågan för oss är hur han kunde få sitt förordnande förlängt, säger Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala.

Det var år 1997 som dåvarande S-regeringen förordnade Göran Lindberg som länspolismästare i Uppsala. Trots starka protester fick han år 2003 sitt förordnande förlängt.

Dåvarande justitieminister Thomas Bodström har i efterhand påstått att kritiken mot Lindberg handlade om att han arbetade för mycket med jämställdhetsfrågor. Detta tillbakavisas av Christer Nordström.

– Kritiken handlade om bristen på ledarskap, absolut inte om kritik mot jämställdhetsarbete. Det var inte poliser i Uppsala som hittade på öknamnet ”Kapten Klänning”, utan det myntade han själv, säger Christer Nordström.

Han tycker fortfarande att det är märkligt att Göran Lindberg kunde få förlängt förordnande och att han parallellt med sitt arbete som länspolismästare kunde driva ett företag. Det var genom företaget Göran Lindberg höll föreläsningar om jämställdhet runt om i landet.

Enligt Christer Nordström fungerade polisarbetet i Uppsala mycket dåligt under Göran Lindbergs tid.

– Vi var en av de sämsta poliskårerna när det gäller resultat. Nu ligger vi i topp, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.