Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lindberg i förhör: ”Jag stöttar kvinnorna”

Han åtalas för sadistiska våldtäkter, koppleri och sexköp. Men den före detta polischefen och jämställdhetskämpen Göran Lindberg tycker inte att han nedvärderar kvinnor. Jag stöttar dem och känner att jag gör positiva saker för dem, säger han i förhör.

På tisdag startar rättegången mot Göran Lindberg.

Tingsrätten valde att gå emot åklagarens beslut att hemligstämpla hela den 2.700 sidor långa utredningen.

I förhören som offentliggjordes under måndagen klarnar bilden av "dubbelnaturen" Göran Lindberg. Trots sexbrottsmisstankarna anser Lindberg inte att han har en negativ kvinnosyn.

– I de allra flesta fall upplever jag att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalt för sexet, säger han i förhör.

Samtidigt beskriver flera av kvinnorna hur de mådde dåligt, behövde pengar och var deprimerade när de gick med på att sälja sex. En 17-årig flicka som sålde sex till Lindberg redan som 14-åring, och senare också våldtogs av honom, berättar i förhör att hon behövde pengar till en klassresa.

Tvärtemot kvinnornas egna berättelser är Lindberg övertygad om att kvinnorna velat ha sex med honom.

– Om jag skulle vara så avskyvärd och de inte skulle vilja ha sex med mig över huvud taget så skulle de säga det. Jag är ju ute efter sexet, inte för att utnyttja någon, säger han i förhör.

Hans utsago motsägs av att han i fyra fall är åtalad för våldtäkt. I ett av våldtäktsfallen ska han ha slagit en kvinna, tagit strypgrepp på henne och använt olika sexleksaker. På frågan om några våldsamheter förekom svarar han i förhör:

– Ja, det är ju om man anser det här när hon hade på sig alla grejer då, men det var mest under ganska skojiga former.

De avancerade sexleksakerna återkommer ofta i utredningen. När Göran Lindberg stämde träff med en 14-årig flicka hade han med sig läderpiskor och armband med karbinkrokar.

– Tanken är då för min del att vara så hjälplös som möjligt, det ger mig en kick, säger han i förhör.

En av våldtäkterna rubriceras som grov. Lindberg ska, enligt en 17-årig flicka, ha fjättrat hennes armar och ben i en säng och sedan våldtagit henne.

I bilen efteråt uppger hon att han sagt till henne att hålla tyst om det som hänt och förtydligat med "och så vet jag var du bor lilla gumman".

Polisen har, via Lindbergs telefonsamtal och sms, också kartlagt hur han förmedlat sexkontakter till andra män. Enligt en kvinna som Lindberg köpt sex av ringde han dit andra män under deras "sexträffar" för att sedan ta betalt av dem.

Han berättar i förhör hur han resonerade kring sexköpen och det faktum att han var polischef. Han var medveten om att det var "juridiskt felaktigt" och att det nog skulle leda till, som han uttrycker det, "en väldig diskussion".

– Man kommer säkert att döma mig. En massa människor kommer att säga "hur kunde han" och "allting var nog en fejk". Jag tänkte att, okej, då tar jag den diskussionen, säger han i förhör.

Att få ihop bilden av yrkespersonen och jämställdhetskämpen Göran Lindberg med den bild av privatpersonen Göran Lindberg som framkommer i förundersökningen är i det närmaste omöjligt, anser Martin Grann, psykolog och chef för Kriminalvårdens utvecklingsenhet.

– Det är obegripligt. Man funderar hur han innerst inne har förhållit sig till det här. Det är rätt tydligt att han har varit medveten hur motstridiga de här beteendena är, säger Martin Grann.

Han anser att det tydligt framgår att Göran Lindberg precis vet hur ett förhör går till.

– Det märks att han är oerhört slipad i att veta vad förhörsledaren kan veta och vad det finns för teknisk bevisning mot honom.

Lindberg nekar både till våldtäkterna och samtliga fall av koppleri. Han erkänner däremot flera sexköp.

Rättegången startar på tisdagen och beräknas pågå under tre veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.