Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/linde-ud-forsoker-fa-hem-fler-svenskar/

SVERIGE

Linde: UD försöker få hem fler svenskar

Foto: Pontus Lundahl/TT

Utrikesdepartementet försöker ordna så att svenskar som är strandsatta utomlands i coronakrisens spår ska kunna resa hem, säger utrikesminister Ann Linde (S).

SAS bistår gärna, om UD beställer, säger flygbolaget.

TT Text

Från Tonga till Peru, Australien till Gambia, Nya Zeeland till Indonesien, har många svenskar fastnat i coronakrisens spår. Och många berättar om enorma svårigheter, och otillräcklig hjälp från utrikesdepartementet, för att kunna komma hem.

En grupp svenskar i Peru, som överraskats av utegångsförbud som efterlevs av militär, vittnar om att de inte får någon hjälp av svenska ambassaden. Andra skandinaver får däremot assistans, och britterna har specialchartrade flyg hem, säger svenskarna i Peru.

UD planerar dock för hemtagning av strandsatta, säger utrikesminister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen.

– Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framför allt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt så att UD måste gå in mer aktivt, säger hon.

Linde uppger att utrikesdepartementet får omkring 1.500 samtal om dagen om resenärer.

Hon säger att UD förhandlar med flera flygbolag om att kunna få plan att hämta hem strandsatta svenskar från utlandet. Utöver Peru tittar UD på hur man kan få flyg till bland annat Indien och Indonesien. Men de restriktioner som införs i flera länder försvårar och någon prognos för när svenskar kan tas hem ger utrikesministern inte.

Huvudregeln är dock att det åligger resenärerna själva att försöka boka in sig och betala för hemresor.

– Men vi försöker hjälpa till att ordna med flyg där det inte går på något annat sätt, säger Linde.

Enligt henne har SAS, tills i dag, inte gett några ordentliga offerter eller ”konstruktivt” diskuterat möjligheten att ta hem svenskar med sina plan.

Utrikesministern råder också svenskar att ha appen Resklar för att få pushnotiser om nyheter.

Staten kan inte finansiera flyg och hotell dock, säger Linde. Det systemet finns inte i Sverige.

– Självklart flyger vi om UD beställer flyg, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till TT.

I övrigt är efterfrågan på flyg nästan noll, så det går väldigt få flighter.

Ett undantag är delar av Spanien. Från Alicante, Málaga och Las Palmas har SAS extraflygningar till Arlanda och till Oslo, fyra om dagen de senaste dagarna.

SAS trafikerar även bland annat USA, men då med bara ett flyg om dagen till Newarkflygplatsen utanför New York. Vanligtvis går det nio flyg per dag, säger Freja Annamatz.

Läs mer: Tiotusentals strandade svenska vädjar om hjälpt att komma hem

Ann Linde: Det är ju inte så att svenskar i Spanien svävar i livsfara

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt