Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/linde-vi-kommer-att-stalla-krav-pa-iran/

Sverige

Linde: Vi kommer att ställa krav på Iran

Ann Linde. Foto: Lotta Härdelin

Hur ska berörda länder gå vidare i hanteringen och utredningen av flygkraschen i Iran? Det diskuterar utrikesminister Ann Linde (S) – tillsammans med utrikesministrar från andra berörda länder – under ett möte i London som inleddes med ljuständning.

Det är första gången sedan nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet i förra veckan som utrikesministrar från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien, alltså länder vars medborgare dödades, möts ansikte mot ansikte.

Nederländernas utrikesminister finns också på plats under mötet i Storbritanniens huvudstad på torsdagen för att dela med sig av erfarenheterna från nedskjutningen av det malaysiska flygplanet MH17 i Ukraina, där 193 nederländska medborgare dödades.

Möte inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren.

Ministrarna ska redogöra för läget i sina länder, men en rad andra frågor kommer också att tas upp.

– Vi ska diskutera konsulärt tillträde, stöd till familjerna och arbetet med att identifiera offren. Vi behöver också en gemensam syn på frågan om att ta hem kvarlevor på ett korrekt sätt alternativt om man önskar begravning i Iran, säger utrikesminister Ann Linde (S) inför mötet.

– Sedan handlar det om själva utredningen. Vi kommer att ställa krav på Iran på vilket sätt vi ska få insyn och inflytande över själva utredandet och sedan handlar det också om kompensation.

TT: Vad kommer du att trycka särskilt på från svenskt håll?

– Att det är väldigt viktigt att vi koncentrerar oss på anhöriga till offren och hur vi kan stötta dem i de här väldigt svåra frågorna. Vi kommer också att titta på vad vi kan göra för att internationella myndigheter ska kunna se till att nedskjutningar av civila plan på det här sättet inte sker igen.

Samtliga 176 personer ombord omkom när det ukrainska passagerarplanet sköts ner av iranskt luftvärn 8 januari. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med anhöriga eller representanter för alla offer med hemvist i Sverige för att informera om processen och hur arbetet med identifiering och liknande fortlöper i Iran.

En iransk åklagare har sagt till Expressen att alla offer är identifierade. Det kan inte Linde bekräfta, men hon säger att arbetet befinner sig i slutfasen.

– Olika myndigheter har olika uppgifter. Vi har extra resurser, bland annat har vi skickat ner ett konsulärt team som jobbar för fullt i Teheran, säger Linde.

Det svenska arbetet har enligt henne tre tydliga prioriteringar.

– Det första är att identifiering av dödsoffren ska vara säker, det ska inte råda någon osäkerhet. Sedan gäller det att kvarlevorna hanteras på ett korrekt sätt, säger Linde.

– Det tredje är att upprätthålla kontakten och informationen med de anhöriga.

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt